Mindig is az adótörvények adtak lendületet a különböző online ingatlanérték-kalkulátoroknak. Ha a következő adóévben ingatlanadót vagy netán luxusingatlan-adót kellett fizetni, ugrásszerűen megnövekedett a látogatottságuk.

-
 

 

Olyan alkalmazást bárki tudna írni, amely az ingatlan olyan alapparamétereit árazza be, mint az alapterület, a fekvés, az oda vezető út minősége, a komfortfokozat, az épület életkora, az utolsó felújítás éve. Fontos még a közművesítettség foka, van-e garázs hozzá, az ablakok fekvése égtáj és aszerint, hogy belső udvarra vagy esztétikus panorámára néznek-e, valamint emeletes épületnél fontos a lift is. Ugyanabban a házban annál drágább a lakás, minél magasabban van.

Az előbb felsorolt szempontokat megfelelő módon súlyozni kell a beszámításhoz. A végeredmény az ingatlan becsült piaci értéke, illetve egy négyzetméter átlagára lesz. Azonban tudjuk jól, hogy mekkora szerepe van egy ingatlan megítélésében annak is, hogy milyen környéken található. Nem mindegy, hogy forgalmas út mellett vagy csendes park szomszédságában húzódik-e. Jó-e a közlekedés, a szomszédságban eléggé jól szituált családok élnek-e? Ezek már szubjektív megítélésű összetevők.

Persze mindenki azt kérdezhetné, vajon milyen algoritmust használ a Nemzeti Adó és Vámhivatal? Pillanatnyilag nem lehet tudni, hiszen a 2009-ben közrebocsátott kalkulátor lekerült a hivatal honlapjáról. Néhány, az interneten keringő, 10–15 kérdéses kalkulátorral számolhatunk. Az ingatlanérték-becslésből élők pedig megnyugodhatnak, nem fog felkopni az álluk addig, amíg a bankok, biztosítók, ingatlanirodák igényt tartanak a szolgáltatásaikra.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.