Az évtized végére már nem csak a hűtőszekrények ajtaján találhatunk mágneseket, hanem alattuk is – de nem díszíteni, hanem hűteni fognak, mégpedig hatékonyabban, mint a mai kompresszorok.

A hűtőgépek (és a légkondicionálók) alapvető technológiája nem sokat változott azóta, hogy közel száz éve széleskörűen forgalmazni kezdték az első berendezést. Kompresszorral összenyomják a hűtőközeget, majd csöveken a hűtendő térbe vezetik; az anyag ott kitágul, eközben hőt von el a környezetétől, vagyis hűt. A folyamat meglehetősen energiaigényes, és a felhasznált anyagok is veszélyesek lehetnek a környezetre, különösen az ózonrétegre.

-
 

Több mint száz éve ismeretes egy másik technológia is, az úgynevezett magnetokalorikus hatás: mágneses térbe helyezve bizonyos fémek felmelegednek, onnan kivéve pedig lehűlnek, vagyis hőcserélőként működhetnek. A mérnökök azóta próbálkoztak, de megfelelő fémek és mágnesek hiányában eddig csak nagyon szűk körben tudták alkalmazni a technológiát – például ezzel a módszerrel igyekeztek minél jobban megközelíteni az abszolút nulla fokot. Mivel azonban ilyenkor már magukat a mágneseket is folyékony nitrogénnel hűtötték, a technológia nem volt alkalmazható háztartási célokra.

A GE kutatói nemrégiben – tíz évnyi kutatómunka után – előálltak egy technológiával, amely pár éven belül megjelenhet a konyhákban is. A prototípus vékony, nikkel-mangán ötvözetű csövet használ, amelyben víz alapú hűtőfolyadék kering (más kutatók a gadolínium különböző ötvözeteit részesíti előnyben). Ezt a csövet veszik körbe a mágnesek, amelyek fokozatosan, lépésről-lépésre hűtik a közeget. Mára eljutottak odáig, hogy a berendezés elfér egy zsúrkocsi méretű guruló asztalon, és szobahőmérsékletű mágnesekkel 45 °C hőmérséklet-csökkenést tudnak produkálni. Azt még a GE-nél is elismerik, hogy jó néhány évre van szükség, amíg a mágneses hűtőből kereskedelmi termék lesz, de ígéreteik szerint ugyanazt a hűtést 20 százalékkal kevesebb energiából is el lehet érni.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.