Csupán négy napra és egy csavarhúzóra van szüksége annak, ilyen házat szeretne építeni magának. Kitalálói szerint ezt a passzív (!) házat olcsó felépíteni, védi a környezetet, könnyű lebontani és újrahasznosítani.

Mi lenne ha gondolnánk egyet, megvennénk a falakat és négy nap alatt felhúznánk házunkat? Majd ha találnák valahol egy sokkal jobb telket, akkor csak fognánk, lebontanánk a házat és arrébb költöztetnénk mindent? Ilyen, „instant” házat ígér a francia Multipod Studio.

Igaz, egyelőre csak két, ezzel a technológiával készült épület létezik a világon, ezek is azért, hogy minősítsék az épületeket, és kapják meg a kereskedelmi forgalmazáshoz szükséges engedélyeket. Találóan Pop-Up háznak nevezték el a megoldást, a házakat, amelyeket rövid idő alatt, egy elektromos csavarhúzó és egy csapatnyi ember segítségével húznak fel. A weboldalon megtekinthető építési videóból pedig tényleg úgy tűnik, hogy svéd egyszerűséggel építhető fel a ház, különösebb tudásra nincs is szükség, ahhoz, hogy meglegyen álmaink lakóhelye.

-
 

Fűtés csak természetesen

Az épület passzív ház, ez azt jelenti, hogy fűtését a természet adja: a Nap egyszerűen felmelegíti, a meleg pedig nehezen szökik meg a jól zárt és rendkívül jól hőszigetelt épületből. Nyilván, a Nap melege nem mindig elegendő a ház komfortossá tételéhez, és azért kiegészítő fűtésre is szükség van. De ha a fűtés nagy részét természetes forrásból lehet megoldani, már az is jelentős energiatakarékosság. Egy hagyományos háztartásban talán a legnagyobb kiadás a fűtésszámla. Számítások szerint a világ energiatartalékának egyharmada fűtésre megy el.

Felépítése pedig tényleg pofonegyszerű: előre gyártott, hőszigetelt elemeket tesznek egymás mellé, melyeket deszkákkal választanak el egymástól és erősítenek meg. Az elemeket pedig egymáshoz csavarozzák.

A hőszigetelt elemek gyakorlatilag a már ismert, polisztirén szigetelőanyagból készülnek (ez 98 százalékban levegő). Grafittal szürkére festik, mert így jobban szívja magába a meleget, illetve jobban szigetelnek, mint a hagyományos fehér társaik – állítják a technológia kitalálói. Nyilvánvalóan, ezek az építőelemek más anyagból is készülhetnek. Az építőelemeket elválasztó deszkák pedig laminált lemezből készülnek. (30 cm vastag, „hungarocell” panelek, 20 mm-es furnírdeszkákkal merevítve – hát... egy seprűnyelet át lehet tolni a falon... – A szerk.)

Ellenáll a földrengésnek

Az építészek számításai szerint a ház ellenáll a földrengésnek, viharnak is, hiszen a ház egyes elemei könnyűek és a földdel együtt mozognak, nem törnek vagy repednek. Mivel ilyen könnyedén lehet ezt a házat felépíteni, könnyedén le is lehet bontani, ha már nem lenne rá szükség. Alkotóelemei újra felhasználhatók, tehát a ház bontás esetén sem terhelné a környezetet.

A Pop-Up ház kitalálói szerint, ha beindul a nagyüzem, akkor a ház egyes elemeit egy műhelyben is összeállíthatják, így az építési költségek tovább csökkennek. Az előre gyártott elemek tartalmazhatják a szükséges elektromos vezetékeket, vízvezetékeket, fűtéscsöveket is. Számításaik szerint a ház építése (munkaerővel), az építőanyagok, a hőszigetelés 230 euróba kerül négyzetméterenként – francia bérekkel és árakkal. Ez az ár azonban még nem tartalmazza a belső-külső további építkezést, szigetelést, dekorációt, a vízvezeték-, fűtés- és villanyszerelést sem.

Dániában csak passzívan

A passzív ház – még ha „instant” változatban is készül – nagy jövő elé néz. A megújuló, természetes energiaforrások használatát például Dániában már törvény segíti elő. Az északi országban 2013 óta nem engedélyezett az új építésű házakba olaj- vagy gázfűtést telepíteni, és 2016-tól a meglévő ingatlanok tulajdonosainak sem szabad olaj- és gázkazánt beépíteni, más fűtési módra kel átállniuk. A jövőben csak elektromos árammal vagy hőszivattyúval üzemeltethető fűtési rendszerek használhatók. És persze az áramot tengerparti szélerőművekből vagy biogáz használatából nyerik majd ki. Dánia tervei szerint 2050-re már csak megújuló energiaforrásokat használnak. Mindehhez az állam támogatást nyújt.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.