Az ingatlanpiacon hiába értékesítik egyre többen ingatlanjukat, az árak alig változtak, viszont a hirdetések száma megduplázódott.

Budapesten és Pest megyében nagyjából kétszer annyian adnák el lakásukat vagy házukat, mint az előző évben, de a négyzetméterárak mégsem csökkennek ezzel arányosan.

Megyék összehasonlításában jelentősek az árkülönbségek. A grafikonon a Baranya és Pest megyei lakásárak különbsége szembeötlő. A házárak eltérése még nagyobb, a budapesti átlagos házár majdnem 2,5-szerese egy Nógrád megyében kínáltnak.

Idén 201 700 forintot, 17 ezer forinttal kell többet fizetni egy átlagingatlan négyzetméteréért Budapesten a tavalyi 184 700-hoz képest, ami 9,2 százalékos emelkedést jelent.

-
 

Mivel az elmúlt évben sokkal több ingatlant kínáltak eladásra, mint korábban, az lett volna logikus, hogy a négyzetméterárak csökkennek. (Kétszeres volt a túlkínálat!) Nem így történt. Egyes régiókban inkább nőttek az ingatlanárak, Budapesten kívül Bács-Kiskun és Baranya megye is javított tavalyhoz képest. Ez egyben azt jelenti, hogy idén valamivel többet kaphatunk az ingatlanainkért.

Csökkenés csak néhol tapasztalható, például Komárom-Esztergom megyében ötezer forinttal kevesebbe kerül idén egy négyzetméter. Fejér megyében már számottevő a csökkenés, itt 23 ezer forint az átlagos ármérséklődés.

Át rendeződött az ingatlanpiac. 2013 elejétől a bedőlt ingatlanhitelek következtében a bankok is megjelentek eladóként a magyar ingatlanpiacon. Vevőként a helyi viszonyokat jól ismerő, nem a prémium szegmensben gondolkodó befektetők jelentek meg.

Nem elhanyagolandó, hogy az elmúlt 4-5 évben komoly ingatlanajándékozási hullám söpört végig Magyarországon. 2011-ben szökött magasra, elérte a 114 ezret az új tulajdonos nevére kerülő ingatlanok száma, előtte nagyjából hatvanezer volt az éves átlag. A folyamat 2012-ben sem szakadt meg: október végéig több mint százezer ingatlan váltott tulajdonost ajándékozás révén. Az ok: 2010-ben lépett életbe az egyenes ági rokonok közötti ajándékozást és öröklést illetékmentessé tévő törvény.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.