Aki már túlélt életében egy-két költözést, az tudja, hogy nem egy könnyed mulatság. Egy spanyol diák elképzelése szerint nem mi, hanem az otthonunk költözne a munka és a megélhetés után.

Mi a legrosszabb, ami egy várossal történhet? Ha elnéptelenedik. Ez több szempontból is gazdasági katasztrófa: egyrészt a fenntartást egyre kevesebb lakosnak kell állnia – azoknak, akik még nem költöztek el a munka- vagy egyéb lehetőségek után. Másrészt a kiüresedett részeket meglehetősen költséges valamilyen elviselhető formába alakítani. Ha viszont a város követheti a lehetőségeket (vagy mondjuk az évszakokat, mint a gnúk – a szerk.), akkor elkerülheti az elnéptelenedést.

-
 

Bár a közeljövőben még nem így fog történni, de az ötletet egy spanyol építészhallgató, Manuel Dominguez már felvetette. A szebb napokat megélt városokat talán úgy lehetne megmenteni, hogy eleve mozgathatóra építik és oda költöztetik őket, ahol az új munkahelyek és források születtek. Elképzelése nyilvánvalóan utópisztikus, mint a legtöbb építészeti vizsgadolgozat. Érdekessége a kivitelezésben rejlik: a mozgatható várost hernyótalpakra helyezné és úgy mozgatná egyik helyről a másikra. Nem előzmény nélküli gondolat, acélszerkezetű lakóhelyek ma is léteznek – csak vízen. Ilyenek az olajfúró tornyok – és az óriás óceánjárók, no meg a repülőgép-anyahajók.

Talán az utóbbiak alapján született meg a költöztethető város gondolata ötven évvel ezelőtt, 1964-ben, Ron Herron brit építész fejében. A sétáló város ötletét az avantgarde ötleteknek is helyet adó építészeti folyóiratban, az Archigramban jelentette meg. Elképzelése szerint a városokat masszív robotstruktúrákra kellene építeni, melyek saját intelligenciájuk segítségével szabadon sétálhatnak szerte a világban. Szükség esetén a különböző sétáló városrészek összekapcsolódhatnak egyetlen nagy metropolisszá.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.