Arra még várni kell, hogy üzemanyagcellák biztosítsák az energiát a mobilkészülékek számára, de a feltöltésük során már függetlenítheti azokat az elektromos hálózattól.

Ki ne szeretne olyan mobileszközöket, amelyek napokat bírnak ki egy feltöltéssel, ha pedig lemerülnek, egy mozdulattal, szempillantás alatt újra feltölthetők? Ha itt még nem is tartunk, az üzemanyagcelláknak köszönhetően ma már akár hetekre függetleníthetjük magunkat az áramhálózattól.

 

Tág határok között

Az üzemanyagcellák működésének technológiai alapja már 150 éve ismert, és a gyakorlati alkalmazás is több évtizedes múltra tekint vissza. Ilyen energiaforrásokat használtak például az Apollo űrhajókban is. A folyamatban elektrokémiai reakcióban egyesítik a hidrogén- és oxigénatomokat, amelynek során nemcsak vízpára (és esetleg szén-dioxid), hanem a felszabaduló elektronoknak köszönhetően elektromos áram is keletkezik.

A technológiának több előnye is van. Igen tiszta energiaforrásnak számít, mert elhanyagolható a károsanyag-kibocsátása, ezért manapság nagy kedvence a zöld technológiákat kereső cégeknek. Kapacitása pedig óriási határok között mozoghat: egyaránt készíthető teljes üzemeket, óriási adatközpontokat ellátó, több megawatt teljesítményű erőmű, járműveket meghajtó energiaforrás és egy mobiltelefon vagy laptop működtetéséhez elegendő energiát biztosító hordozható forrás.

A népszerűség a szektor eredményeiben is megmutatkozik. 2011-ben már több mint 100 megawatt teljesítményű üzemanyagcellát szállítottak le a gyártók, és az előzetes számítások szerint 2012-ben ez az érték már meghaladja a 175 megawattot. Az egyes felhasználási területek között pedig éppen a hordozható eszközök szegmensében zajlik robbanásszerű változás. Míg korábban inkább csak hajókhoz, lakókocsikhoz adtak el évi 5–7 ezer eszközt, 2012-ben közel tízszeres volt a növekedés, az igazi áttörést pedig erre az évre várják az elemzők.

 

-
 

 

Tölteni már lehet

De csalódni fog, aki arra számít, hogy a megszokott lítium-polimer akkumulátor helyett hamarosan üzemanyagcellát tehet hordozható gépébe. Sokan felkapták ugyan a fejüket arra a hírre, hogy 2011 decemberében az Apple beadott egy szabadalomkérelmet a mobileszközökbe építhető üzemanyagcellára. Ez azonban inkább csak az elvi lehetőségeket körvonalazza, konkrét megvalósíthatóságról nemigen esik szó benne.

Arra viszont már alkalmasak a forgalomba kerülő megoldások, hogy akár hetekre elegendő energiatartalékkal lássák el a mobilkészülékeket, amelyeket a szibériai vadonba, az Antarktiszra vagy éppen Himalája-túrára visznek el tulajdonosaik. A Horizon Fuel Cell nevű cég MiniPAK néven alkotta meg saját töltőjét, amely a Hydrostik nevű, a hidrogént kötött formában tároló kapszulából nyeri az üzemanyagot. A kapszulát csak bele kell csavarni a MiniPAK-ba, és az usb-porton keresztül máris bármilyen mobileszköz tölthetővé válik. A kapszulák egy hálózati áramot (és vizet) igénylő készülék révén újratölthetőek. Hasonló, csak éppen a könnyebben kezelhető metanolt használó töltőt 2009-ben a Toshiba is bemutatott.

Más úton jár a Lilliputian Systems (amelynek befektetői között az Intel is megtalálható). Az ötéves fejlesztést követően az idei CES-en végleges formájában is bemutatott Nectar rendszer a gázöngyújtókból jól ismert butánt (C4H10) használja üzemanyagként. Működési elve hasonló a MiniPAK-éhoz: a miniatűr, nagyjából ceruzaelem méretű butántartályokat a töltőbe helyezve máris termelődik az energia, amely usb 2.0 porton keresztül jut el a mobileszközhöz. A Lilliputian szerint egyetlen tartálynyi butánnal tíz alkalommal teljesen fel lehet tölteni egy átlagos okostelefont, ami nagyjából kétheti energiafüggetlenséget jelent.

A Nectar ugyan nem túl olcsó (a töltő 300 dollárba, a kettesével árult tartályok pedig 20 dollárba kerülnek majd, ha nyáron forgalomba kerül az eszköz), de egyszer és mindenkorra megszabadíthatják az embert attól, hogy kétségbeesve keressen egy konnektort, ahova bedughatja elfonnyadni készülő mobilját vagy táblagépét.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.