Több mint hárommillió vasúti jegyet vásároltak eddig az utasok a neten. Újabban lehetőség van ezek elektronikus formában való bemutatására is.

Ha kényelmi szempontból a zord téli idő vagy más ok miatt egy elegáns InterCity vonatot választunk közlekedési eszköznek, jó hasznát vehetjük a MÁV-Start internetes jegyértékesítési rendszerének. Megkímél minket a sorban állástól: nem kell mást tennünk, mint pár perccel indulás előtt megjelenni a pályaudvaron, és elfoglalni a nekünk fenntartott helyet. Ráadásul újabban már a jegy kinyomtatásával sem szükséges bajlódnunk, a biléta érvényességének ellenőrzésére szolgáló qr-kódot ugyanis okostelefonunk vagy számítógépünk képernyőjén is bemutathatjuk a kalauznak. Erre a kényelmes megoldásra a feláras, vagyis a pót- és helyjegyköteles (InterCity, nemzetközi EuroCity, railjet) vonatokon van lehetőségünk. Elektronikus bemutatással a belföldi menetjegyeket, a pót- és helyjegyeket, valamint az állat és a kerékpár szállításához szükséges jegyeket lehet megvásárolni.

 

-
 

 

Az online vásárolt jegy A4-es méretű pdf-dokumentum formájában kerül hozzánk. A bemutatására használt készüléknek alkalmasnak kell lennie a qr-kód 160×160 pixeles képpontszámú megjelenítésére. A jegyvizsgálók a vasúttársaság által rendelkezésükre bocsátott okostelefonnal olvassák be a képernyőn megjelenített qr-kódot.

A művelet az utasok aktív együttműködését igényli. Gondoskodniuk kell a berendezés megfelelő működéséről, de előfordulhat az is, hogy a beolvashatóság érdekében fel kell nagyítaniuk a kódot. Ezt követően a kalauz ellenőrzi a jegy érvényességét, valamint az utas személyazonosságát. A visszaélések elkerülése érdekében ugyanis a digitális jegyek – csakúgy, mint más európai vasúttársaságok esetében – névre szólóak és csupán arra a vonatra érvényesek, amelyikre váltották őket. Korábban a világhálón vásárolt jegyeket csak nyomtatott formában lehetett bemutatni. A nyomtatáshoz az állomásokon elhelyezett automatákat vagy saját printerüket használhatták az utasok.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.