Sokan vannak olyan befektetők, akik pénzüket az első, útjukba akadó brókercégre bízták, vagy a választást illetően hallgattak kollégájuk, barátjuk tanácsára. Ezek a balekok most fájdalmasan emlékeznek elvesztett százezreikre, millióikra, s hallani sem akarnak újabb próbálkozásról. Pedig csak jól kell megválasztani a partnert.

Az érvényben lévő törvények értelmében a tőzsdén csak az ott regisztrált cégek kereskedhetnek közvetlenül. Ezért magánemberként csak tőzsdei kereskedőn vagy annak megbízottján keresztül kereskedhetünk részvényekkel és árukkal. Létfontosságú tehát, hogy melyik brókercéget választjuk.

 

Mit akarunk?

A legelső, amit a választás előtt fontos tisztázni, hogy a befektető mit is akar csinálni a tőzsdén. Ha csak néhány részvényt szeretne venni s azokat évekig tartogatni (ez a „buy-and-hold” taktika), akkor olyan céget kell nézni, ahol alacsony az értékpapírszámla havi vezetési díja – tanácsolja Börcsök Sándor független pénzügyi tervező. Ebben az esetben ez fontosabb, mint a kereskedésre felszámolt adásvételi jutalék.

 

-
 

 

Ha a befektető ennél több aktivitást szeretne a tőzsdén tenni, célszerű utánajárnia, hogy a kiszemelt brókercég nyújtja-e és milyen áron a szükséges lehetőségeket (day-trade, shortolás, külföldi részvények vásárlása, határidős piacok, opciók, árutőzsde stb.). Érdeklődni kell a minimum díjakról is.

Fontos az is, hogy a befektető szeretné-e bróker segítségét igénybe venni az ügyletek lebonyolításához, vagy elég a rendelkezésére bocsájtott internetes felület. További szempont, hogy a brókercég milyen szolgáltatásokat nyújt a kereskedésen kívül, esetleg tesz-e hozzáférhetővé elemzéseket, összefoglalókat.

A felszámolt díjakban hatalmas szórás mutatkozik a piacon. Mindez attól függ, hogy milyen összeggel és milyen intenzitással kíván a befektető kereskedni, illetve hogy brókert vesz-e igénybe. Az internetes kereskedés 0,2 százalékos díjától a szabad rablás kategóriájába tartozó 2 százalékos díjig minden előfordul a piacon.

 

A kis szeszélyes

2009 márciusa és októbere között a magyar részvények értéke több mint a duplájára nőtt, miközben tombolt a gazdasági válság. A részvényárak minden újabb rossz hír hatására tovább emelkedtek, minden racionális ok nélkül. Ha valaki pénzügyi szakértőre hallgatott ebben az időben, akkor kimaradt ebből a hatalmas emelkedésből.

A magyar részvényárak novemberben még tovább emelkedtek a több mint 100 százalékos növekedés után. Közben újabb amerikai nagybank csődölt be. A fejlett országok arról tanácskoztak, hogy még nem lehet levenni a gazdaságokat az állami lélegeztetőgépről. Közgazdászok pedig azt fejtegették, hogy még csak most ér bele a válság a második hullámvölgybe.

A brókerek természetrajza

Két dolgot kell tudni a brókerekről a szakember szerint. Az egyik, hogy az adásvételi jutalékból kapja a fizetését. Neki nem érdeke, hogy ügyfele évekig üljön a részvényeken, azt szereti, ha a befektető akár naponta adja-veszi a részvényeket. Ahogyan az újautó-kereskedőt sem érdemes megkérdeznünk, hogy szerinte lecseréljük-e a hároméves autónkat egy újra, ugyanígy a bróker is sok indokot fog találni az adásvételre.

Így aztán gyakran előfordul, hogy egy bróker csak azért folytat felesleges kereskedést a rábízott vagyonnal, hogy a jutalékát zsebre tehesse. Különösen áll ez a decemberi adásvételi lázra. Ennek a legfőbb mozgatója, hogy sok bróker a prémium miatt szeretné teljesíteni éves tervét, ezért sok részvényt ad-vesz a piacon ügyfelei kárára.

A másik fontos tudnivaló, hogy a bróker sem bölcsebb más halandónál. Sokan szeretnék, hogy a brókerük mondja meg, mit mikor érdemes venni, de ezt körülbelül csak fej vagy írás alapon lehet megtippelni. Ha tudná a tutit, akkor nem ügyfele pénzének forgatásával bíbelődne, hanem saját vagyonát sokszorozná meg.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy nem érdemes bróker segítségét igénybe venni. Egy becsületes és felkészült alkusz sokat tud segíteni a befektető pénzének kezelésében. Ezért érdemes érdeklődni egy-egy bróker felől, hogy mi a vélemény róla a többi ügyfelének.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.