Sokszor nemcsak magukat veszélyeztetik az áramot illegálisan vételezők, hanem a többi fogyasztó biztonságos ellátását is veszélybe sodorják.

Az áramlopás korántsem új keletű jelenség. Ugyanakkor riasztó, hogy mindinkább teret nyernek a meglepően szakszerűnek mondható és nemegyszer üzletszerűen kínált megoldások, miközben továbbra is jelen vannak a házilag barkácsolt, sokszor életveszélyes) módszerek is, tudtuk meg az E.On illetékeseitől.

 

Tekerni és lopni

A módszerek rendkívül változatosak. Továbbra is a mérőórák visszapörgetése az egyik legnagyobb sláger. Igazi kőkorszaki a módszer: a plombát eltávolítják, a számlálószerkezetet visszapörgetik, majd a mérőt hamis pecséttel ismét lezárják. Viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogy a hamis zárópecsétnyomó használata bűncselekménynek számít.

Kicsit trükkösebb megoldás a mágnesezés. Ha erős mágnest helyezünk a fogyasztásmérő külső burkolatára, az óra tényleg lassabban fog pörögni. Ezzel a módszerrel nemcsak az a baj, hogy illegális, hanem az is, hogy a mágnes elvétele után az óra sokkal gyorsabban fog pörögni – még akkor is, ha újra ráhelyezik a mágnest.

 

-
 

 

Talán a legdurvább – és egyben a legveszélyesebb – módszer a szerződés nélküli vételezés. Ilyenkor egyszerűen az utcai villamos hálózatra ráakasztanak egy vezetéket, és azon keresztül vezetik be az áramot a lakásba. Az ilyen áramlopás nemcsak az illegális fogyasztót veszélyezteti, hanem könnyen okoz üzemzavarokat a szolgáltatói hálózaton, aminek a levét a környéken lakók isszák meg feszültségingadozás, áramkimaradás formájában. Ugyanez igaz akkor is, amikor van mérő, de még előtte, a méretlen fővezetékre kötnek rá, és ott csapolják meg az áramot.

 

Ami működik, és ami nem

Szofisztikáltabb eszköz az úgynevezett lopótök. Ahogy Szilárd Antal villamosmérnöknek az interneten is megtalálható előadásából (intellimeter.blog.hu) kiderült, ez egy kis eszköz, amelyben transzformátor működik. Ellenáramot gerjeszt, így csökkentve a mért fogyasztást. Természetesen ez is illegális, mi több, a legkisebb érintkezési hiba esetén súlyos károkat tud okozni.

Nem csak a szegények

Az áramlopások száma és az okozott kár folyamatosan nő. A „megélhetési áramlopásokat” elkövetők többen vannak, de sokkal nagyobb károkat okoznak a vállalkozások.

Beszédes tény, hogy egy 2011-es, nyíregyházi akció során az ellenőrzött 121 presszó, pizzéria és étterem több mint 40 százalékánál találtak szabálytalanságot. Bukott már le balatoni, négycsillagos wellness-szálloda is.

Nem illegális, cserébe viszont tökéletesen hatástalan az interneten is beszerezhető „villanyóra-lassító”. Az ezertől néhány tízezer forintig terjedő árú eszközzel kapcsolatos hangzatos ígéretek (feszültségkiegyenlítés, túlfeszültség-védelem, 10–30 százalékos árammegtakarítás) egyike sem teljesül, mert fizikailag egyszerűen nem teljesülhet – mondta már említett előadásában Szilárd Antal.

 

Lopáselhárítók

Az áramlopásokkal okozott kár országosan több tízmilliárd forintos nagyságrendű. Az EDF Démász szolgáltatási területén a szabálytalan vételezések mértéke egy átlagos település éves áramfelhasználását teszi ki. Nem csoda, ha a szolgáltatók tűzzel-vassal próbálják felkutatni az elkövetőket.

Erre csaknem olyan változatos módszerek állnak rendelkezésre, mint magára az áramlopásra. A hamis plombák ellen a tavaly bevezetett vonalkódos, egyedi sorszámú műanyag plombákkal védekezik az E.ON, a mágnesezést pedig ki tudják mutatni egy speciális zárószalaggal. Az új, elektronikus mérőkre pedig egyáltalán nem hatnak a mágnesek. A fővezetékek megcsapolását lokátoros műszer segíti: egy radarhoz hasonló eszközzel a vezeték elágazásait fel lehet deríteni, akár a föld alatt is.

De ha kell, az informatika is be tud segíteni. A számlázási rendszerből kiszűrhetők a gyanús esetek, például amikor valahol hirtelen nagymértékű fogyasztásváltozás (visszaesés) következik be, vagy a fogyasztó a kategóriájához képest nagyon keveset fogyaszt. Ez persze még nem bizonyíték, de alkalmas arra, hogy a szolgáltató kiválassza: hol érdemes vizsgálódnia.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.