Egyre elterjedtebbek Magyarországon is a mobilházak, amelyeket a forgalmazók elsősorban Nagy-Britanniából importálnak, de akadnak már hazai gyártók is. Zűrzavaros azonban a jogi megítélésük.

A mobilházak olyan összkomfortos, nemritkán akár 40–50 m2-es, helyváltoztatásra képes építmények, amelyeket erős fém alvázra szerelnek, telepítéskor alapozást nem igényelnek, a szerkezet mobilitását pedig az alváz alá szerelt kerekek biztosítják. Minden megtalálható bennük, ami a mindennapi élethez szükséges: háló, ebédlő, fürdő, konyha. A villany-, víz-, gáz- és szennyvízcsatlakozás az építmény alján van kiépítve. A ház hőszigetelt, fűthető, télen is lakható.

 

-

 

Jóhiszemű szabályszegők

„A mobilházak engedélyeztetésének jogi háttere enyhén szólva is kívánnivalókat hagy maga után” – olvasható egy forgalmazó vállalkozás honlapján, és mindezt a témára szakosodott ügyvéd is megerősíti. Jámbor Attila szerint aki ma Magyarországon mobilházat telepít, általában nem tudja, hogy engedélyköteles tevékenységbe kezd-e, vagy sem. Sok hirdetés azt sugallja, hogy a mobilházak – akárcsak a lakókocsik – bárhol telepíthetők. Sajnos ez nem igaz, ugyanis a hatósági jogalkotói gyakorlat a mobilházat egyre gyakrabban minősíti engedélyköteles építménynek.

A jogász szerint az eladónak mindenképpen tájékoztatnia kellene a vevőt arról, hogy az éppen illetékes építési hatóságnál informálódnia kell, kérnek-e engedélyt a mobilházak telepítésére. Előfordulhat ugyanis, hogy az egyik önkormányzatnál azt mondják, semmi akadálya, máshol azonban igazolásokat kérnek – vagy éppenséggel kizárják a telepítését.

 

Vonszolható piramisok

„Az építési jog nem tesz különbséget a mobilházak és a hagyományos házak között” – figyelmeztet Magyar Mária, a Belügyminisztérium építésügyi főosztályvezetője, aki azt mondja, napjainkban a technológia odáig fejlődött, hogy akár a piramisokat is arrébb lehetne szállítani.

Ki, hol, miért?

A mobilház hódítása az Egyesült Államokból indult, ahol az emberek – elsősorban a munkaerő-piaci kereslet-kínálat dinamikus változása miatt – kevésbé kötődnek lakóhelyeikhez. A lakosság 6–10 százaléka él hasonló építményekben.

Az új lakástípus a kilencvenes években Nyugat-Európában, majd Magyarországon is megjelent. Lehet lakás, nyaraló, vadászház, iroda, mobil bank, orvosi rendelő, labor, munkásszálló, büfé stb.

Fontos szerepe lehet a mobilházaknak a turizmus kiszolgálásában is. Jóval kényelmesebbek a sátraknál és a lakókocsiknál, több kemping is beszerzett ilyeneket. Egy hazai cég néhány évvel ezelőtt mobilház-lakóparkot tervezett a főváros három kerületébe. Egy 30 m2 alapterületű mobilházat saját kerttel 6,9 millió forintért kínáltak volna, a 60 m2-est pedig 8,5 millióért. Bár a korabeli információk szerint több száz vevőjelölt jelentkezett, a projekt megvalósulásáról nem tudunk.

Az érdekeltek által hiányolt külön szabályozásra véleménye szerint nincs szükség. Az építési törvény egyértelműen definiálja az építmény fogalmát: „építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, helyhez kötött műszaki alkotás, függetlenül a szerkezeti megoldásától, anyagától, készültségi fokától, illetve kiterjedésétől”.

Amíg tehát a mobilház az országúton gurul, nem minősül építménynek, de abban a pillanatban, ahogy rendeltetése keletkezik, akár garázsként, akár felvonulási építményként, akár lakóházként, a rendeltetésével szemben támasztott építési követelményeknek meg kell felelnie.

 

Megfontolandó lehetőség

Mobilházat tehát csak megfelelő körültekintéssel érdemes vásárolni, illetve telepíteni. Úgy azonban már ésszerű és gazdaságos megoldás lehet, hiszen a magyarországi forgalmazók már másfél millió forinttól kínálnak egyszerű, használt mobilházakat, hatmillió forintért pedig garanciális, téliesített, központi fűtéses luxuskategóriás mobilingatlan is kapható – legfeljebb egy-két hónapos szállítási határidővel. Viszont ha a forgalmazó azt állítja, hogy a mobilházak szabadon telepíthetők, fogadjuk egészséges kétkedéssel!

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.