Lakásvásárlás előtt ajánlatos tájékozódni kiszemelt lakhelyünk közbiztonsági helyzetéről a rendőrség weboldalán található bűnügyi térkép segítségével.

Minden korábbinál részletesebb adatokat kapunk a bűnügyi térképen arról, hogy a kiválasztott környéken milyen bűncselekményeket követtek el az utóbbi 30, 60, 180 vagy 365 nap során. Egész pontosan az információk 30 nappal késleltetve jelennek meg annak érdekében, hogy a megkezdett nyomozásokat ne veszélyeztethessék a nyilvános adatok. Az utcaszintig nagyítható, többrétegű térképen a közterületen elkövetett bűncselekmények, a személy elleni erőszakos bűncselekmények, a gépkocsilopások és -feltörések, a lakásbetörések, a rongálások, a rendbontások, valamint a lopások pontos helyét ismerhetjük meg.

 

-
 

 

Az ORFK kommunikációs osztályától kapott tájékoztatás szerint 2000 óta használja a rendőrség az ügyviteli és ügyfeldolgozó munkát támogató Robotzsaru alkalmazást, valamint a Netzsaru adatgyűjtő-statisztikai rendszert. Ezek adatbázisaiból merít a szervezet webhelyén közzétett bűnügyi térkép modul. A testület 2007-től rendelkezik olyan, folyamatosan frissített, utca- és házszámszintű térképi adatbázissal, amelynek segítségével az események adatainak rögzítése során geokódolják a bűncselekmények helyszíneit. A címmel nem azonosítható helyeket grafikusan, a térképen jelölik be.

A bűnügyi adatok publikálását nyílt forráskódú, a feladathoz illeszkedően paraméterezett, az interaktív térképek weblapon történő megjelenítését támogató alkalmazással végzik. Ez a program a felhasználó által kiválasztott jellemzőknek (koordinátáknak, nagyításnak, rétegeknek) megfelelően készíti el a megjelenítendő képet png formátumban, és a webszerveren keresztül átadja az ügyfélnek. Minden nap hajnalban a rendőrség munkatársai a Netzsaru adatbázisából leválogatják és exportálják az aktuálisan közzétehető adatokat, s ezeket a megfelelő konvertálás után statikus állományként átemelik a publikus zóna kiszolgálóira.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.