Pénzügyi vezetők, figyelem! Ha cégük költséghatékonyságra törekszik, nem feltétlenül kell bonyolult erp-t vásárolni a pénzügyek intézéséhez. Még akkor sem, ha az adott erp pénzügyi modulja megfelel az igényeknek. Szerényebb eszközök is kiválóan elvégzik a dolgukat.

Egy modern, evolúciója során alaposan felhizlalt erp-rendszer már több, mint alkalmazáscsomag: fejlesztési és működési környezet, tele funkcionális modulokkal, eszközökkel és köztesszoftverrel. Miközben azonban ezeket az erp-platformokat számos nagyvállalat nagyra értékeli, nem biztos, hogy másnak jó választást jelentenek. Ha gy cégnek csak kevés funkcióra, hatékony, rugalmas és jól paraméterezhető pénzügyi-számviteli rendszerre van szüksége, akkor egy erp-platform használata agyonnyomhatja: túl bonyolulttá teheti a működését. Ráadásul egy erp-rendszer pénzügyi moduljának képességei számos esetben hiányosak – állítják szakértők. Több fejlesztési erőforrást fordítottak egyéb termékek, modulok és funkciók fejlesztésére.

Mégis, számos olyan cégre kényszerítettek erp-t, amely szerényebb eszközökkel is kiválóan elvégezte volna a munkát. Ezért a vállalatok üzleti – de főként pénzügyi – vezetőinek kissé jobban el kellene mélyedniük a különböző rendszerek funkcionalitásaiban. Ha másként nem megy, hívjanak szállítófüggetlen tanácsadót, aki megmondja, elég-e alternatív pénzügyi szoftver beszerzése.

 

-
 

 

Alternatív indokok

Szakértők szerint egy sor oka lehet annak, hogy a felhizlalt erp-rendszerek nem mindenkinek előnyösek, bármennyire is üdvözítő platformnak tartják az erp-t.

Az erp-alkalmazások általában többgenerációs fejlesztésekből és technológiai forrásokból tevődnek össze, amelyek közé más szállítótól származó szoftverek is keverednek; mindez bonyolulttá és a végén már szinte kezelhetetlenné teszi a felhasználó dolgát. A bonyolult rétegek és alkalmazások kezelése ráadásul speciális tanácsadói és technológiai szaktudást igényel, s ez drágává teszi a változtatásokat. Az alkalmazások mérete és száma is nehézkessé teszi a fejlesztéseket, ami gyakran a funkcionalitás rovására megy.

Egy funkcionális pénzügyi rendszer használatának nem feltétele valamilyen erp-platform megléte. Ezek a rendszerek ugyanis inkább az alkalmazások testre szabását helyezik előtérbe, nem azok mélyebb szaktudást igénylő programozását. Így a változtatásokat az üzleti felhasználók is el tudják végezni. Ezért az implementáció gyorsabb, s a teljes bekerülési költség (tco) is sokkal alacsonyabb, mint erp-platform esetében.

Az alternatív szoftveres megoldásokra történő átállást az is indokolja, hogy kiküszöbölhetők a nagy (és drága!) szoftver- és hardverfrissítések, amelyek erp-rendszer esetén nemcsak a pénzügyi módul frissítéséhez kapcsolódnak, hanem egyéb funkciókat is érintenek.

De egy vállalat gondolkodhat úgy is, hogy ne csupán egyetlen technológia iránt kötelezze el magát, mivel szüksége van a technológiák diverzifikációjára.

 

Megérett a cserére

Minden vállalatnál központi szerepet játszanak a pénzügyi rendszerek, mégis számos vállalat különálló rendszerekben kezeli az üzleti adatokat. Pedig jobban tennék, ha valós idejű, pénzügyi átláthatóságot biztosító egységes, integrált rendszert vezetnének be. Egy szemfüles pénzügyi vezető azonban idejében észreveszi, mikor érett meg a helyzet a fejlesztésre, cserére.

Például akkor, ha a cég a vállalati folyamatait igazítja a pénzügyi rendszerhez, s nem megfordítva. Ez azt jelenti, hogy a menedzsment „hanyatt dobja” magát a beszállító előtt ahelyett, hogy „letérdeltetné”. Vagy ha a pénzügyesek egyre többet hagyatkoznak áthidaló megoldásokra, s egyre erősebben függenek különféle manuális rendszerektől a napi munkavégzésben. Olyan feladatok elvégzésében, amelyeket egyébként a meglévő számviteli rendszernek kellene teljesítenie.

Az is intő jel, ha a munkatársak és vezetőik már nem képesek naprakészen követni a vállalati folyamatok alakulását. Egységes, valós idejű pénzügyi rálátás hiányában nem tudják, mi is történik valójában a vállalaton belül. Van ennél szomorúbb?

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.