A magyarországi közvilágítás nem mondható elmaradottnak, ugyanakkor még vannak lehetőségek a további áram- és pénzmegtakarításokra.

Józan paraszti ésszel azt gondolnánk, hogy a közvilágításnál is úgy lehet spórolni az energiával, mint otthon: kevesebb ideig égetjük a lámpákat és kisebb teljesítményű fényforrásokat használunk. Ám az előbbi szinte egyáltalán nem, az utóbbi pedig csak részben működik az utcai világításnál, mondja Kovács Csaba, az ÉMÁSZ műszaki támogatási igazgatóságának vezetője.

 

Olcsó húsnak…

Hagyományosan alkony- vagy időkapcsoló szabályozza, mikor gyulladnak fel a lámpák. Utóbbi nem igazán spórolósabb: a tapasztalatok szerint mindkét esetben évente nagyjából 4000 órán keresztül kell világítani, és csak a lakosságnak lesz kellemetlen, ha egy délutáni vihar miatt már kora este sötétségbe borulnak az utcák.

Elméletileg azzal sem lehet spórolni, hogy kisebb fényerejű lámpákat használunk. A megvilágítás (forgalomtól függő) erősségét honosított nemzetközi szabvány írja elő. Ám ha meglévő oszlopokra kell a lámpatesteket elhelyezni, és választani kell, hogy az adott területet alul- vagy felülvilágítsák, a megrendelők inkább az előbbi mellett döntenek…

 

-
 

 

Takarékoskodhat persze az önkormányzat a szolgáltatás minőségén. Ha a piacon elérhető csomagok közül a legolcsóbbat választják (ahogy az ÉMÁSZ tapasztalata szerint a megrendelő önkormányzatok közel fele teszi), akkor az üzemeltető például nem köteles bejárni a területet, csak a bejelentett hibákat kell két héten belül kijavítania. Vagyis nem biztos, hogy a szolgáltatót kell szidni, ha nem ég egy utcai lámpa.

 

Az elektronika lehetőségei

Mindenki jobban jár, ha inkább a műszaki fejlesztésekben rejlő lehetőségeket aknázzák ki. Nem kell rögtön teljes felújításban gondolkodni: már azzal is 20–30 százalékos fogyasztási megtakarítás érhető el, ha a lámpatestekben található úgynevezett előtétet (tápegységet) a hagyományos mágnesesről elektronikusra cserélik le. Ráadásul léteznek olyan szabályozós előtétek is (akár hagyományos lámpatestekhez is), amelyek az előre beállított időpontban, mondjuk a hajnali órákban, 30–50 százalékkal kisebb teljesítményre kapcsolják a fényforrást.

Viszonylag modern

A hazai közvilágítás korszerűsítése nagyjából tíz éve megtörtént: a korábbi higanygőz és nátriumlámpákat országos szinten 95–98 százalékban lecserélték kisebb fogyasztású nátriumlámpákra, illetve kompakt fénycsövekre. Ennek eredményeképpen a közvilágítás villamosenergia-igénye a felére esett vissza, és most nagyjából az országos felhasználás egy százalékát teszi ki.

Számos további lehetőséget is rejt a világítás elektronikus vezérlése. Fejlesztés alatt állnak olyan rendszerek, amelyek révén csak akkor lesz intenzív világítás egy adott területen, ha a vezérlőegységek ott mozgást érzékelnek; más esetekben csak „készenléti világítást” biztosít a rendszer. Megfelelő előtétek alkalmazásával (és a szükséges hálózat kiépítésével) a lámpák központi vezérlésére is mód van, ahogy ezzel már az ÉMÁSZ Miskolcon kísérletezik. Ily módon nemcsak a pillanatnyi igények szerint lehet szabályozni a világítást, hanem az üzemeltetés is olcsóbb lesz, miközben a szolgáltatás szintje nő.

 

Led-ben a jövő

Ahogy más felhasználási területeken, a közvilágítás esetében is a led-lámpák jelentik a legújabb slágert. Ezekkel akár feleakkora energiafelhasználás mellett is el lehet érni ugyanazt a megvilágítási szintet, miközben élettartamuk jóval hosszabb a hagyományos fényforrásokénál, akár 50 ezer óra is lehet. Erre szükség is van, mert újszerűségük miatt ezek a lámpák még drágábbak: hosszabb üzemidő alatt térül meg az áruk.

A nagy gyártók más módon is igyekeznek hatékonyabbá tenni a lámpatesteket. A GE például nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az adott megvilágítási feladathoz optimalizált optikát fejlesszen, tudtuk meg a cég illetékeseitől. Ha a fényt a szükséges területre koncentrálják, nemcsak kevesebb energiát kell felhasználni, hanem a mind nagyobb környezetvédelmi problémát okozó fényszennyezés is csökken.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.