Nemcsak intelligens rendszerek, de különböző eszközök révén is rengeteget spórolhatunk az energiaszámlánkon, és környezetünknek is jót teszünk ezzel. Most az okos lámpa lehet az új őrület, amely wifi segítségével vezérelhető akár okostelefonról, tabletről.

Úgy tűnik, a vezeték nélküli világnak nincsenek határai. A számtalan elektronikai eszköz után egyre több háztartási berendezés csatlakozik a hálózatra, hogy utána akár egy okostelefonnal is kommunikálhasson. Ha akarjuk, irányíthatjuk a termosztátot, zárhatjuk az ajtókat, vagy éppen elindíthatjuk a mosást. A szélessávú távközlési összeköttetések, az ip alapú kommunikáció, valamint a korszerű vezetékes és vezeték nélküli érzékelők, kamerák együttesével egész otthonunk intelligenssé tehető. Az egész csak attól függ, hogy milyen mély a zsebünk, ugyanis ezek a funkciók általában prémium áron érhetők el.

 

-
 

 

Több cég is felismerte már a hálózatra köthető háztartási eszközökben rejlő lehetőségeket. Például a Philips nemrég egy sajátos izzóval hívta fel magára a figyelmet. A Hue egy olyan vezeték nélküli, okos lámpa, amelyet mobiltelefonról vagy táblagépről lehet vezérelni. Ezáltal mindenki elkészítheti a saját fényprofilját, és lehetőség van arra is, hogy a felhasználók beállítsanak egy ébresztéskor használható világításkonfigurációt. A Hue a betörők ellen is hatékony lehet, mert akár akkor is be- és kikapcsolható, amikor az illető nem tartózkodik otthon.

Az eszköz percek alatt telepíthető: a csomagban lévő Smart Bridge modult csupán a wifi-routerhez kell csatlakoztatni, majd letölthető a kompatibilis alkalmazás, és máris beállíthatók a fényviszonyok. Az égők és egy iOS-alkalmazás segítségével menedzselhetjük a lakásban a (Hue égőkkel megvalósított) világítást, beállíthatjuk a fényerőt, a színt, akár időzíthetjük is a világítás be- és kikapcsolását. Viszont a legjobb az egészben az, hogy mivel a Philips által készített iOS-alkalmazás nyílt forráskódú, így a fejlesztők elkészíthetik a saját alkalmazásaikat is az égőkhöz.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.