Lassan talán a légügyi hatóságok is eljutnak odáig, hogy nem kell minden elektronikus eszközt kikapcsolni le- és felszállás közben.

-
Az elektronikus eszközök és a légitársaságok viszonyára illik a mondás: „Csak az ökör következetes”. Folyamatosan fejlesztenek, hogy wifi-kapcsolatot biztosítva a felhők között is legyen internetelérés – viszont le- és felszállás közben továbbra is ki kell kapcsolni minden elektronikus eszközt, beleértve a mobiltelefonokat, táblagépeket, de még az e-könyv-olvasókat is. Utazómagasságon pedig csak repülőgép üzemmódban lehet őket használni.

Ez a szabályozás betarthatatlan. Ki mondja meg a zsebbe süllyesztett mobilról vagy a táskában lévő laptopról, hogy ki van-e kapcsolva? (És őszintén, ki az, aki mindig kikapcsolja őket?) Másrészt, műszakilag nem egyértelmű. Mi számít kikapcsolásnak? Az alvó vagy hibernált üzemmódban lévő noteszgép ki van kapcsolva? És mit is takar pontosan a „repülőgép mód” a különféle eszközök, mondjuk egy Google Glass esetében? Egyáltalán, mi bizonyítja, hogy ezek az eszközök valóban veszélyeztetik a repülőgép rendszereit? Harmadrészt: miközben az utasokkal kikapcsoltatják az iPadet, a pilóták arról olvassák le a repülési tervet… (Kell egy függöny az utastér és a pilótafülke közé. – a szerk.)

A fentiek miatt már egyre nagyobb nyomás nehezedik a légügyi hatóságokra, hogy enyhítsenek az eddigi, mindenképpen indokolatlanul szigorúnak tűnő szabályozáson. Az amerikai FAA már fel is állított egy munkacsoportot, benne a repülőgépek és a mobilkészülékek gyártóival, hogy tanulmányozzák a kérdést, és meghatározzák, pontosan milyen eszközöket és funkciókat nem szabad a fel- és leszállás kényes műveletei közben használni. A csoport feladatai közé tartozik, hogy világos szabályokat állítson föl, amelyek a később megjelenő eszközökre is alkalmazhatók lesznek. Így talán már nincs messze az idő, amikor egy igazán ártatlan Kindle-t végre nem kell kikapcsolni, amíg a gép felkapaszkodik tízezer méterre…

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.