A TrueAge koncepció keretében új mérési eljárással másodpercek alatt fájdalommentesen megállapítható szervezetünk biológiai kora, és a noni gyümölcsnek köszönhetően fiatalíthatjuk szervezetünket. A koncepciót többek között csúcsvezetőknek találták ki.

-
 

Ha mérhetjük súlyunkat, bmi-nket (testtömeg-indexünket), vérnyomásunkat, hőmérsékletünket, miért ne mérhetnénk biológiai életkorunkat? Ha rendelkezésünkre állnak olyan prevenciós hatóanyagok, fiatalíthatjuk szervezetünket. Hiszen fiatalságunkat nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is szeretnénk megőrizni.

Egy célműszerrel fájdalommentesen mérhető biológiai életkorunk. A Morinda cég TrueAge kampánya keretében ugyanis kifejlesztette az age-mérőeszközt (Lásd az „Age” keretet!), amellyel pontosan meg lehet állapítani hány évesek vagyunk valójában, és forgalmaz olyan bioaktív táplálékkiegészítőket, amelyekkel fiatalítani tudjuk szervezetünket, mondja Bubics Andrea, a Morinda partnere. A cég szerint, ha csökkenteni tudjuk az age-molekulák mennyiségét a szervezetünkben, biolóigailag fiatalabbak leszünk.

Age – cukrosodás

Egy a sok öregedési elmélet közül, amely szerint az idő elteltével cukor jellegű vegyületek kapcsolódnak a zsírokhoz és fehérjékhez. A folyamat szerteágazó, összegződő hatást gyakorol a szervezetre, ahhoz hasonlót, amilyet a cukorbetegekben lehet megfigyelni.

Az age betűszó az advanced glycation endproduct, „megnövekedett cukrosodási végtermék” kifejezés „beszélő” rövidítése. Age: kor, angolul.

 

A fiatalság elixírje

Tahitin azért (szinte) ismeretlen a betegség fogalma, mert az ott élők tisztában vannak vele, hogy milyen ásványi anyagokat, nyomelemeket kell a szervezetbe bevinni ahhoz, hogy fiatalon tarthassák magukat. A szervezet akkor kezd el öregedni, ha több age-anyag keletkezik vagy kerül be a szervezetünkbe, mint amennyit kezelni képes. Például, sok, magas hőfokon sütött, pirított vagy karamellizált ételt eszünk, stresszes és egészségtelen életmódot folytatunk, sok ilyen káros molekula keletkezik testünkben. Az age-anyagok az öregedés mellett az egészség számos területére is hatnak.

Megoldást jelenthet, ha olyan vegyületeket viszünk be szervezetünkbe, amelyek csökkentik age-szintünket. Ilyen vegyületek az iridoidok (Lásd az „Iridoidforrások” keretet!), amelyek több tucat egészségügyi probléma megoldásában segíthetnek, például rendkívül hatékony immunerősítők.

Iridoidforrások

Az iridoidok megtalálhatók bizonyos gyógynövényekben (például lándzsás útifűben, enciánban, macskagyökérben), ezért előfordulhatnak a gyógynövényi tinktúrákban és italokban (unicumban, örmös borokban, keserű likőrökben) vagy ritkán gyümölcsökben. A Morinda italokba ezeket gyümölcsöket keverik.

Gyümölcs neve, Ország, ahol őshonos, Tartalmazott iridoidok száma

noni (morinda citrifolia), Tahiti, 15

húsos som (cornus mas), Törökország, 8

olíva (olea europaea), Marokkó, 5

vörösáfonya (vaccinium macrocarpon), USA, 2

áfonya (vaccinium corymbosum), Chile, 1

Gyógyító gyümölcsök

A Tahitin termő noni gyümölcs gyógyító hatóanyagairól még keveset hallani Európában, de Polinéziában, Kínában és Indiában évezredek óta használják azokat. A noni a vándorló lakossággal együtt jutott el a Csendes-óceán régióiba, Tahiti és Hawaii szigeteire, Malajziába és mindenhová, ahol tiszta, vulkáni eredetű termőföld volt. Csakúgy, mint az algát, az aloe verát, a papaját, a nonit is gyógyhatású növényként tartották számon.

Fontos tehát, hogy tisztában legyünk, milyen tápanyagokat szükséges bejuttatni szervezetünkbe. Ha testünket túlterheljük méreganyagokkal, egy idő után már nem lehet a káros folyamatokat visszafordítani. Ezért van szükségünk arra, hogy tisztítsunk és méregtelenítsünk. Érdemes tehát tisztában lenni vele, milyen összetevőket kell bevinnünk egészségünk érdekében.

Az age molekula

A cukor károsíthatja az egészséges szervezetet is a cukrosodási (glikációs) folyamat révén. Az olyan ételek, amelyek a véráramban rövid idő alatt cukorrá alakulnak át, glikálják a szöveteket alkotó fehérjéket. A cukor és a fehérje (amino-) csoportok egymásra gyakorolt hatásának következménye, hogy az ún. age-molekulák kialakulnak.

A tudósok több káros hatást is tulajdonítanak is age-nek, elsősorban a kollagén (és más fehérjék) keresztkötésekkel való rögzítését és oldhatatlanná válását. Ez az egyik oka például a bőrön a ráncok kialakulásának.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.