Mostanság az orvosokról mindenkinek az jut eszébe, hogy kivándorolnak a magyar egészségügy áldatlan helyzete miatt. Vannak azonban kivételek: Meskó Bertalan neve nem lehet ismeretlen, legalább annyira hungaricum ő, mint a Prezi nevezetű startup.

Ő az az ember, aki a digitális technológiák és az egészségügy hivatalos magyar jövőkutatójaként szinte minden nemzetközi elismerést begyűjtött. A közösségi médiát az orvostudomány szolgálatába állította, folyamatosan az orvoslás emberléptékűvé tételén munkálkodik. Nem kisebb feladatot vállalt magára, minthogy az internetet belecsempéssze a beteg és orvos kapcsolatába. Mellesleg a Semmelweis Egyetemen is ezt tanítja, és a webicina.com cégvezetője.

-
 

A SZTK öröksége

OEP- (leánykori nevén nevén SZTK-) rendelőben mindenki járt már, például iskolafogászaton. Az orvostól félünk, gonosz, fehér köpenyes varázsló, csak rosszat akar nekünk – vélekednek sokan. Van viszont egy új generáció, aki másként képzeli el a beteg és az orvos kapcsolatát. Mégis, az orvosoknak mindent megbocsájt az ember, hiszen az életünk függ tőlük bizonyos helyzetekben.

Dr. Twitter innovatív módon hozta be a klinikumba és a gyakorlatba, valamint a kissé begyöpösödött és elefántcsonttoronyba menekült orvosi egyetemi képzésbe az internetet. Tanítja is a Semmelweis Egyetemen, bárki bemehet belehallgatni az előadásokba: remek és szellemes előadóval találkozhat. Mellesleg az övé a scienceroll.com, a legjobb orvosi blog a világon, amely évről évre díjakat nyer.

Az e-páciens

Az internet és az orvoslás kapcsolata úgy tűnik, húzós téma lett. Meskó Bertalan pedig bevezette az e-páciens kifejezést, vagyis a webbeteg fogalmát. Megfordította a dolgot, a sok frusztrált orvos helyett a páciensekre helyezte a hangsúlyt. Mindenkinek van internetje, tehát kérdezhet, így kaphat adekvát válaszokat.

Hangsúlyozza a korrekt és nem reklámokkal teli egészségügyi kommunikációt, mert az interneten lévő információk jó 80 százaléka digitális szemét. Szerinte tíz egészségügyi weboldalból nyolc orvosi szempontból értékelhetetlen információt ad, csak árt a betegnek. Olyan embereket (pácienseket és orvosokat) képzel el, akik tudatosan használják az internetet, és folyamatosan képzik magukat.

A minőségi információk hiányában kezdte el a küldetését Meskó úr. Mára húsz nyelven tesznek fel gondozott orvosi tartalmakat egy komoly csapattal, nonprofit alapon. Persze mindez nem csak a betegeket, hanem az orvosokat is segíti, hiszen az online betegtörténetek folyamatosan segítik a munkájukat. Dr. Meskó amúgy genetikus, tehát érthető az internetes információszerzésbe vetett hite. Szolgáltatását mesterséges intelligencia alapra is szeretné majd fektetni jövőben, az e-páciens mozgalom is erre épülne.

A jövő egészségpolitikája

Gyakorlatilag felforgatta az egészségügyi rendszert, de ugye nem a hazájában, mert ott ugye senki nem próféta. Többen ismerik Amerikában, mint itt, tanított a Stanford Egyetemen is. Küldetése nem más tehát, minthogy forradalmasítsa az orvosi kommunikációt, de ehhez elég nagy falakat kell lebontania.

Ez a szakma kissé belefagyott a saját nagyságának folytonos dicséretébe, gondoljunk csak vizitdíj históriájára, illetve töltsünk el egy órát egy rendelő várójában, máris látjuk a magyar betegek helyzetét és helyét. Pedig az elképzelés, a e-páciens, vagyis a tudatos beteg remek ötlet.

Dr. Meskó szerint alapvető jog az, hogy aki tudja használni a netet, az minden információt el is tudjon érni és használni is vélt vagy valós betegségéről. A metódus működik már, és nemcsak angolszász területeken, tehát a hazai „portolás” sem lehetetlen. Igaz, ehhez sok Dr. Twitter hozzáállásával, lelkiismeretességével és szorgalmával rendelkező orvosnak kellene csatlakoznia.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.