Már tudjuk, nem kell félni a fogorvostól. Minden kortárs technológiát felhasználnak, hogy kevés szenvedéssel széles, vonzó mosolyhoz jussunk. Ehhez az it-világ minden báj(tj)a és csodája a segítségünkre siet, ha úgy akarjuk.

Ha egy fogunk már menthetetlen, nincs mese, ki kell cserélni bizonyos részeit. Jobb esetekben az on- és inlay- megoldások (tömések és betétek), rosszabbakban a koronák és héjak segíthetnek pótolni az elvesztett rágófelületet. Mivel a fog nem csont, hanem megkeményedett kötőszövet, ezért a pótlása is elég nagy problémát jelent. Először fémből próbálkoztak időt álló rágóművet kifejleszteni. A sokak által utált amalgám mellett manapság már a kompozit, a titán, ezüst-palládium és nikkel-króm is használatos fogaink pótlására. Esztétikailag a foghoz hasonlít a cirkónium-dioxid, a fogászat jelenlegi sztárja. Minden újjáépíthető a számítógép és az ügyes kezű fogorvosok segítségével: a fogpótlás a szobrászathoz hasonlít.

 

-
 

 

Géppel gyorsabb

Már szinte minden fogtechnikus cad, cam rendszerekkel dolgozik, az intra- és extrakoronális pótlásokat optikai letapogatással előállított számítógépes modellekről készítik. (Lásd a „Bitek és bájok” keretet! Nem mellesleg a „bit” szó harapást, illetve falatot jelent. – A szerk.) Ezért a komolyabb pótlásokat is – koronákat, hidakat – anatómiailag pontosan tudják elkészíteni. A hagyományos fogtechnika manufakturális módszerei lassúak voltak a magasabb igényekhez és a felgyorsult életritmushoz képest, ami kikényszerítette a 3d-nyomtatás megjelenését.

Valaha a fogtechnikusság „csak” remek kézügyességet igényelt, manapság viszont informatikai tudás nélkül szinte be sem lehet kerülni az egyébként is túltelített szakma tanoncai közé. A fogturizmus ugyanis siker- sőt húzóágazattá nőtte ki magát. Nemcsak Ausztriából, de Olaszországból, Angliából is szervezett utakkal érkeznek a fogturisták. A magyar fogorvosok olcsók, és profin végzik a munkájukat.

Bitek és bájok

Egy 3d szkenner letapogatja, felméri a szájüreget és a fogsort. Az így nyert adatcsomag beimportálható egy 3d modellező szoftverbe (nálunk a Rhino a kedvenc környezet), ennek vannak speciális „fogász” kiegészítései is. A digitális tervet (pozitív mintát) szennyeződésmentesen kiégő műanyagból, 3d-nyomtatóval valósítják meg. Innentől hagyományos öntéstechnikával is elkészíthető a „műtárgy” a kívánt ötvözetből. De a tervezés után egy frézközpontba is kerülhet a digitális modell, majd lézerrel szinterezik (por- vagy folyadék alapanyagból számítógép-mozgatású lézerrel formára égetik – a szerk.), attól függően milyen anyagot szeretne kapni a fogorvos, mennyire gyorsan és milyen garanciális feltételekkel. Két munkanap alatt már meg is kaphatja a beteg az új beépítendő eszközt ebben a processzben. (Ismert rendszerek: BEGO, Wings.) A számítógépes modell elkészítése után a gyártás a világ bármelyik pontján történhet, a technológiai lánc elemei cserélhetők.

 

Magasabb feldolgozottságú termék

Az igazi sikerágazat azonban a mosolytervezés. Egy fogorvost a forma, a funkció és az esztétika vezérel. Ha kedvezőek a páciens arcfelépítésének anatómiai viszonyai, bármit képesek megtenni a tökéletes mosoly elérése céljából. A filmekben feltűnő remek fogazattal vigyorgó sztárok kiváltsága ma már mindenkié lehet – ha meg tudja azt fizetni. A mosolytervezést „szépségfogászat” címen is űzik, vannak, akiknek így vonzóbb. Mert a beavatkozás pszichológiai is: a mosoly a személyiség hatóerejének, mondhatni versenyképességnek fontos része.

Profi fotók segítségével Smylist vagy hasonló nevű célszoftverek használatával próbálják megtalálni ideális arcunkat. Már sem a kor és sem a fogazatunk állapota nem akadály. A fogak, a száj állapotából terveznek egy idealizált új arcot. (Nem szabad mindezt puszta fogszabályzássá alacsonyítani…) A háttérmunkát a 3d szoftverek végzik, hiszen ugyan nem fájdalmas beavatkozás ez, de sok „fogszobrászatot” igényel. Mindent kicserélhetünk magunkon, akár a Second Life virtuális világban, a fogaink helyzetét, a mosolyunk formáját.

A fogászat ilyen fajta behatolása a kommunikáció, az önbizalom-kezelés, a tudatosabb életmód kialakításába, a meghódolás a média által elvárt szépségideál kényszerítése előtt egy újabb tanulmányt érdemelne.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.