Orvosi kutatások igazolták, hogy egy bizonyos hullámhosszú fény elősegíti az ébren maradást. A led-technológiának köszönhetően ezt már mesterséges fénnyel is elő lehet állítani.

-
 

Közismert, hogy a különböző színek más-más hangulatot keltenek az emberben. A piros (vörös) az aktivitás, a mozgékonyság, az erős érzelmek színe; a sárga felfrissít; a zöld megnyugtat; a kék hideg hatást kelt. Az is közhely, hogy a napsütés kedvezően hat a jókedvre, a hosszú sötétség vagy akár erősen borult idő növeli a depresszióra való hajlamot. Arra azonban csak nemrég jöttek rá a kutatók, hogy a természetes fénynek van egy másik fontos szerepe is, mégpedig a biológiai óra naponkénti újraszinkronizálása. (Lásd a keretet!)

A hajnali szürkület fényében nagy mennyiségben van jelen olyan, kékes árnyalat, amely szabályozza ezt a ritmust, és jelzi az agynak, hogy fel kell kelni. Hiába alszik ilyenkor az ember, csukott szemhéján keresztül is érzékeli ezt a fényt.

Csapok és pálcikák

Hagyományosan úgy tartották, hogy az emberi szemben kétféle érzékelő működik: a csapok felelősek a nappali és a színes látásért, a pálcikák pedig a sötétben való és periferiális látásért. A 2000-es évek elején aztán felfedezték ganglion sejtek fényérzékenységét: egy típusuk a 440-460 nanométeres hullámhosszú, kék színű sugárzásra reagál. Ez a hullámhossz befolyásolja az alvást szabályozó melatonin termelését, illetve meghatározó szerepe van a napi bioritmus beállításában: az ilyen fény érzékelése során az agy „úgy érzi”, ideje felkelni.

 

Hideget vagy meleget

Magyar kutatókban felmerült az az ötlet, hogy ezt az élettani hatást ki lehetne használni mesterséges fényforrásokban is. Ezen kutatások eredményeit felhasználva, a korábbi konzorciumi együttműködés folytatásaként fejleszt a gyakorlatban is alkalmazható fényforrásokat a led-es lámpatestek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Hungaro Lux Light – tájékoztat Nagy Zsolt, ügyvezető igazgató.

A mesterséges fényforrások legjobb esetben is csak megközelíteni tudják a Nap fényének tulajdonságait. Míg a Nap a spektrum minden hullámhosszán sugároz, az infravöröstől az ultraibolyáig, és közte folyamatosan a teljes látható fénytartományban, a lámpák ennek a spektrumnak csak egy töredékét fedik le.

Általában a „meleg”, 2700-3000 K körüli színhőmérsékletű fehér fényt kedveljük. Ezzel csak az a gond, hogy ez a napnyugta fénye, gyenge benne a 440-460 nanométeres tartomány, és ezért inkább elálmosít. Lehet magasabb, 4500 K körüli színhőmérsékletű, tehát „hidegebb” fehér fényű lámpákat választani, amelyek fényében megtalálható a szükséges hullámhosszú fény. Itt viszont a színvisszaadással lehet gond – ilyen fényben ugyanis a sárga-piros színű, (600-700 nm-es fényt visszaverő) tárgyak erősen eltérő árnyalatúnak látszanak.

Variációk led-re

Itt segíthet a led-technológia, mondja Nagy Zsolt. Az egyes led-ek különféle színhőmérsékleten és spektrális összetételben világítanak, de egy-egy fényforrásban szabadon variálhatók. A Hungaro Lux-nál olyan megoldással kísérleteznek, hogy egy meleg fehér fényű, jó színvisszaadású led-es lámpatest több mint száz diódájából hatot-nyolcat kicserélnek olyanra, amely 440-460 nanométeres fényt bocsát ki. A lámpatest karaktere ettől ugyanolyan kellemesen meleg fehér marad. A kékes led-ek azonban olyan fiziológiai hatást keltenek az emberi szervezetben, amely segít kitolni az elálmosodás, elfáradás idejét.

„Ne várja persze senki, hogy elkezd ilyen fényt használni, és három napig ébren marad”, figyelmeztet Nagy Zsolt. Az eddig kutatások alapján egy-három órával lehet kitolni az elálmosodás idejét az ilyen fényforrás használatával, de ez nagyban függ az illető életkorától, fizikai állapotától vagy éppen tevékenységétől is (egyedül, olvasás közben hamarabb lesz álmos az ember, mint társasággal szórakozva). Valamivel látványosabb a javulás az éjszakai műszakban, hiszen ott alapvető biológiai beidegződést kell felülírni, amire jól rá tud segíteni a megfelelő mesterséges fény.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.