Már most is számtalan napelem működik az űrben, ezek látják el energiával a műholdakat és az űrállomásokat. Japán viszont komolyan gondolja, hogy két évtizeden belül űrbéli napelem-farmok szolgáltatják a földi energia egy részét is.

Az elgondolás elsőre inkább tudományos-fantasztikumnak tűnik, mint reális alternatívának – bár ez az utóbbi néhány évtized fejlesztéséről szintén elmondható lenne. A japán űrügynökség (Japan Aerospace Expolarion Agency, JAXA) tervei szerint a világűrbe, geostacionárius pályára – vagyis 36 ezer kilométeres magasságba – óriási napelemfarmokat telepítenének, az általuk megtermelt áramot pedig mikrohullámú sugárzás keretében juttatnák le a Földre. Mégpedig nem is keveset: a jelenlegi tervek 1 GW-ról szólnak, ami egy nagyobb atomerőmű teljesítménye.

 

-
 

 

Nehéz, de megoldható

Menetrend

2014: földfelszíni demonstráció

2017: 1 kW-os műholdas kísérlet

2028: 200 MW-os kísérleti erőmű

2031: 1 GW-os, működő erőmű

2037: évente egy erőmű átadása

Bár a kapcsolódó technológiák sokat fejlődtek az utóbbi években-évtizedekben, a japán kutatók is elismerik, hogy még számtalan problémára kell választ találniuk.

Az első kihívást a puszta méretek adják. A napelem-műhold több kilométer kiterjedésű és több mint 10 ezer tonna súlyú lenne – az alkotóelemek űrbe juttatása és összeszerelése már önmagában is óriási feladat. A 24 órás működés érdekében két tükörből, két napelem-egységből, valamint egy átviteli és vezérlő egységből állna a komplexum. Az előbbiek nem lennének egymáshoz kapcsolva, tehát gondoskodni kell arról, hogy keringés közben megtartsák a szoros formációt.

Ezek után a napelemekből származó egyenáramot mikrohullámmá kell alakítani, és a sugarat el kell juttatni a földi fogadóállomásra. Hiába építik ezt is több kilométeres nagyságúra, a célzásnak az óriási távolság miatt rendkívül pontosnak kell lennie: 0,005 ezred fok pontossággal kell belőni az irányt. Akkor sincs baj, ha félremegy a célzás: a mikrohullám négyzetméterenként 1 kW energiát szállít majd, vagyis még egy csésze kávét sem melegítene fel az útjában.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.