Ma már a kisebb cégeknek is el kell gondolkodniuk saját fenntarthatósági stratégiájuk kialakításán – és megvalósításán.

-
A fenntarthatóság, a környezettudatos működés egyike azon vállalati követelményeknek, amelyek a legnagyobb multinacionális cégektől szép lassan leszivárognak a kisebb vállalatok felé. A cégről az ügyfelek és a közvélemény szemében kialakult képhez egyre többet tesz hozzá, hogy működése mekkora környezeti terheléssel jár, mit tesz azért, hogy megóvja szűkebb-tágabb környezetét. Egy reális, jól kommunikálható fenntarthatósági program egyre nagyobb mértékben képes versenyelőnyt kínálni a vállalatnak.

Az alábbiakban ahhoz adunk néhány tippet, hogy mi kell egy ilyen program kialakításához és sikerre viteléhez.

Elkötelezett vezetőség Semmilyen vállalati stratégia nem lesz sikeres, ha a vezetés nem áll mögötte teljes mellszélességgel. Úgy lehet megnyerni az alkalmazottak támogatását, ha a menedzserek nem csupán papolnak a fenntarthatóságról, hanem aktívan kiveszik a részüket a program megvalósításából.

Jól definiált célok és folyamatok Reális módon kell megfogalmazni a célokat és az elérésükhöz vezető utat. Ehhez őszintén át kell nézni az eddigi tevékenységet, fel kell tárni a jelenlegi fenntarthatósági állapotot és a lehetséges irányokat. Nem kell félni a kudarcok bevallásától sem – csak így lehet a stratégia átlátható, mérhető és ellenőrizhető.

Átgondolt kommunikáció A fenntarthatósági tevékenységről egységes kommunikációt kell folytatni a dolgozók, a tulajdonosok és az ügyfelek felé. A közösségi média sokat segíthet a programok megszervezésében, lebonyolításában és az eredmények kommunikációjában.

Külső partnerek A tett többet ér minden szónál. Ha már kommunikáljuk fenntarthatósági programunkat, akkor tegyünk is érte: működjünk együtt civil szervezetekkel, szervezzünk helyi programokat, vonjuk be a helyi önkormányzatot – és ne féljünk attól, hogy külső szakértők értékeljék erőfeszítéseinket.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.