Rájár a rúd az atomenergia híveire. Mire a világ lassan elfelejtette volna Csernobilt, jött Fukusima, újabb érveket adva az ellenzők kezébe. Mégis vannak, akik a nukleáris erőművek leállítása helyett inkább azok továbbfejlesztésén gondolkodnak.

Újszerű ötlettel állt elő például az MIT egyik kutatócsapata. Szerintük érdemes lenne az új erőműveket a tengerre, a parttól 8-10 kilométerre építeni. Ezek olyanfajta úszó – de egyúttal a tenger fenekére is rögzített – platformokon kapnának helyet, mint az olajfúró-tornyok, az áramot pedig víz alatti kábellel juttatnák a szárazföldre. (Úszó atomerőművet már Oroszország is épít, ám az hajón kapott helyet és a partközelben akarják lehorgonyozni.) Maga a reaktor a víz színe alatt lenne, és a tengervíz hűtené, vagyis a hűtőközeg korlátlan mennyiségben állna rendelkezésre.

 

-
 

 

Tervezői szerint pontosan ez lenne az új típusú reaktor egyik nagy előnye. A kimeríthetetlen hőcserélőként működő tengervíz megakadályozhatná a reaktorok veszélyes túlmelegedését és katasztrófával fenyegető „leolvadását”. Hasonlóképpen, arra is alkalmas lenne, hogy a használt fűtőelemekben keletkező hőt elvezesse.

A tengeri platform a földrengéseknek is jobban ellenáll, mint a szárazföldre épített társai, illetve az olyan cunamik sem tennének benne kárt, mint amelyik a fukusimai katasztrófát okozta. A nyílt tengeren ugyanis a szökőár csak egyetlen, nem is túlságosan magas hullám.

Az MIT kutatói szerint a vízi atomerőművet viszonylag könnyen meg lehetne építeni a hajógyárakban, majd a működési helyükre vontatnák azokat. Számításaik szerint az építés nem is kerülne többe, mint a szárazföldi erőműveknél, minthogy az alapozást meg lehetne spórolni.

Vannak azonban hátulütői is a tervnek. Egyrészt, egyelőre kiszámíthatatlan, milyen hatással lenne az erőmű a környező vizek élővilágára. Másrészt, egy esetleges baleset következményei sokkal nehezebben lennének lokalizálhatók, mint a szárazföldön. Végezetül pedig a fizikai biztonság is nehezebben garantálható a tengeren, mint egy jól védhető, szárazföldi helyszínen. (Alulról valóban jobban megközelíthető… – A szerk.).

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.