A T-Systems Magyarország is az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat idei nyertesei között van.

A leghatékonyabban megspórolt energia az, amit már meg sem kell termelni – ez is lehetne a mottója a három évvel ezelőtt útjára indított Virtuális Erőmű Programnak. A program lényege, hogy az abban résztvevő cégek 2011 és 2020 között összesen 200 megawatt fosszilis erőmű kapacitásának megfelelő virtuális erőművet „építsen fel” igazolt megtakarításokból – kiváltva ezzel egy valódi erőmű-beruházást.

Az elmúlt fél évben több mint 800 cég vett részt a programban, de év végére számuk elérheti a háromezret. A programba jelentkező cégek először önértékeléssel kezdenek, ezt követi a megtakarítás vállalása, majd ennek teljesülését szabványosított méréssel hitelesítik. A megtakarítás csak ezt követően kerülhet bele a virtuális erőműbe.

-
 

Az idén is az Energiatudatos Vállalat címmel kitüntetett cégek közé került a T-Systems Magyarország Zrt. Tavaly az Energiahatékony Vállalat címet nyerte el az adatközpontjában 2010 óta zajló fejlesztések elismeréseképpen. Magyarország legnagyobb adatközpontjában még a vonatkozó EU-szabvány hatályba lépése előtt kialakítottak egy energiairányítási rendszert, amelynek köszönhetően mérhető lett a fogyasztást befolyásoló tényezők teljes köre.

Ezt követően alakítottak ki egy több mint háromezer hatszáz mérési pontból álló hálózatot, amellyel mindegyik technológiai rendszer, illetve az összes ügyfél fogyasztása külön mérhető. Az innen származó információk birtokában álltak neki a korszerűsítési tevékenységeknek, melynek eredménye a jelentős energia megtakarítás éves szinten.

Az Adatközpont most annak köszönhetően kapta meg az Energiatudatos Vállalat címet, hogy fennálló energiahatékonysági helyzetének felmérését követően releváns, de megvalósítható önkéntes vállalásokat tett az energiafogyasztás további mérséklésére.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.