A műtét sikerült, a beteg haldoklik – kis túlzással így is lehetne jellemezni a megújuló energiaforrások terjedése után kialakult helyzetet az európai árampiacon. A készülő új EU-szabályozás azonban tisztább viszonyokat teremhet a piacon.

Európa igyekszik komolyan venni a klímavédelmet, ennek részeként pedig vállalta, hogy 2020-ig az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását. A visszafogás egyik legnagyobb terepe az áramtermelés, ahol az EU számtalan eszközzel segíti a megújuló energiák terjedését. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt évtizedben a kontinens ötszörösére növelte a zöld energia termelését, amely az alternativenergia.hu szerint 2020-ra már 18 százalékkal részesedhet Európa össztermeléséből.

 

-
 

 

Negatív árak

A fejlődés azonban eljutott odáig, hogy az erős túlkínálat miatt az erőműveknek lassan vissza kell fogniuk a termelést. Például a német villamosenergia-árak az elmúlt hat évben több mint 60 százalékkal csökkentek, bár ehhez hozzájárul a válság miatti keresletcsökkenés.

A nehezen előrejelezhető és rosszul szabályozható megújuló áramtermelés az erőművek tulajdonosait és a hálózatirányítókat is nehéz helyzetbe hozza. Nem egy ország időlegesen többet termel, mint amennyit fel tud használni, és ilyenkor vagy exportál, vagy visszafogja a termelést. Utóbbira azonban nem minden gyártó hajlandó. Előfordul, hogy nem állítják le és nem is korlátozzák a szén- és atomerőműveket, mert azok csak több óra alatt érnék el ismét a teljes kapacitásukat.

Ilyenkor állhat elő az a furcsa helyzet, hogy az árak negatívba fordulnak, vagy a termelők fizetnek azért, hogy átvegyék tőlük az áramot. Ilyen pedig egyre gyakrabban megtörténik: Németországban és Ausztriában 2014 első öt hónapjában 55 órában mértek negatív árakat a napközbeni és másnapi piacon; egy évvel korábban még csak 27 óra volt ez az időszak.

 

Megszűnő kiváltságok

A fenti okok miatt is nagy várakozás övezi az EU-nak a megújuló energetikai iparág támogatására vonatkozó új szabályozását. Idén július 1-jén lép hatályba a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó, az energiapiaci állami támogatásokat érintő iránymutatás, amely egy két és fél éves átmeneti időszakot követően 2017. január 1-jétől teljesen új alapokra helyezi a megújuló forrásokból származó villamosenergia árazását.

Ettől az időponttól kezdve valamennyi megújulóenergia-termelő csak versenytárgyalásos úton (vagyis nem automatikusan) kaphat állami támogatást működéséhez. (Ez alól kivételt jelentenek a hat MW-nál kisebb szélerőművek, illetve az egy megawattnál kisebb nap- és biomassza egységek.) Az iránymutatás fő célja, hogy megszüntesse a piaci versenyt torzító támogatásokat, beleértve a kötelező átvételi rendszert is. Más tekintetben is megszűnik a „megújulók” kiváltságos helyzete: 2016 elejétől nekik is ki kell venniük a részüket a rendszer egyensúlyának fenntartásából, gondoskodniuk kell a termelésingadozás szabályozásáról.

 

Tisztuló piac

Az energiainfo.hu-nak nyilatkozó ifj. Chikán Attila, a több – köztük megújuló alapon termelő – erőművet üzemeltető ALTEO vezérigazgatója, az új szabályozás két fő előnyét emelte ki. Az egyik, hogy visszafoghatja a túlzott beruházási kedvet. Ez nem hat károsan a piacra, éppen ellenkezőleg. Az elmúlt évtizedben tapasztalt beruházási felívelések miatt ugyanis – a támogatási források és az azokat biztosító fogyasztók védelme érdekében – többször volt szükség a piacot felbolygató szabályozói beavatkozásokra. Az új irányelveknek köszönhetően viszont mérséklődnek a szabályozási kockázatok, és egyenletesebb piacfejlesztésre lesz lehetőség.

A vezérigazgató szerint a másik előny az lehet, hogy kiszorulnak a piacról azok a szereplők, amelyek csak a rövid távú üzleti lehetőségeket keresték a jócskán megtámogatott megújuló energiaforrásokban. Az új körülmények között elsősorban a portfóliójukat megfontoltan fejlesztő vállalkozások találhatják meg a számításaikat. Külön előny lesz, ha vegyes a portfóliójuk, azaz a megújulók mellett szabályozható (például gáz-) erőműveket üzemeltetnek, amelyek így szinergiában működhetnek.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.