Hivatalosan február közepén indult el az Ivanpah névre keresztelt napenergiát hasznosító óriási erőmű, de az amerikai sajtó egy része máris temeti a projektet: túl nagy erőfeszítést jelent, megterheli a környezetet – és káros a madarakra is.

Elképesztő méretű erőművet indítottak be a kaliforniai Mojave sivatagban. 350 ezer, egyenként 2,1×3 méteres tükröt vezérel egy számítógép, hogy mindig a három torony valamelyikére irányítsák a Nap fényét. A 40 emelet magas tornyokban vizet forralnak, a gőz pedig turbinákat hajt meg, így termelnek áramot. Az erőmű 13 millió négyzetméteren, közel 1774 futballpályányi területen terül el.

-
 

Az Ivanpah erőmű elindításával megkétszereződött az USA-ban termelt megújuló energia mennyisége. A Kalifornia és Nevada államok határán lévő létesítmény 140 ezer otthonnak biztosít közel 400 megawattnyi energiát. Az erőmű állami területre épült, magáncégek finanszírozták, többek között az NRG Energy, BrightSource Energy és a Google.

A projekt elindítói kiszámították, hogy az üzem 30 éves életciklusa alatt 13,5 millió tonnányi CO2 kibocsátástól menekül meg a világ, ami egyenértékű 2,1 millió autó forgalomból való kivonásával. A zöld energia nyilvánvaló előnyei mellett a gigantikus beruházás (2,2 milliárd dollár, 500 milliárd forintnak) ellenzői is hallatták hangjukat. Őket főként a környezetre gyakorolt hatás aggasztja: például az erőmű építése során az ott fészkelő sivatagi teknőcöket el kellett költöztetni. Az erőfeszítés mértékét mutatja a 65 millió dollár (14,6 milliárd forint), amelyet erre a célra költöttek.

Az is gondot jelent, hogy a fényes, sima felületeket víznek ítélik a madarak az evolúciós tapasztalatok alapján. Odarepülnek – és megsülnek. (Elképzelhető, hogy a sivatagban mennyire vonzó csali 350 ezer nagy tükör. – A szerk.) Eddig csak pár tucat madár pusztult el a tornyok közelében, de az aggodalom a hosszú távú hatások miatt nem csitul. Ám elképzelhető, hogy a madarak nyerik meg végül ezt a harcot, hisz egyelőre újabb naperőművet nem adtak át, a meglévők építése húzódik, mert a konkurens technológiák ára nagyot zuhant – lehet, hogy a piac mindent elrendez.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.