Megkönnyítik az igények és a kínálat összhangba hozását a villamosenergia-piacon a virtuális erőművek, amelyek több kis egységet fognak össze egyetlen entitássá.

A villamosenergia-termelés és -elosztás egyik legnehezebben megoldható feladata a termelés és a fogyasztás összhangba hozása. Az áramot hatékonyan és nagy mennyiségben tárolni nem lehet, ezért mindig annyit kell a rendszerbe táplálni, amennyit a fogyasztók fel is használnak. Azonban még a hagyományos erőműveket sem lehet olyan gyorsan szabályozni, mint egy gázrezsót, a nap- és a szélerőművek pedig végképp csak akkor és annyit termelnek, amikor és amennyi napfény vagy szél rendelkezésre áll. Országos szinten a kínálat és a kereslet egyensúlyba hozása a rendszerirányító (Magyarországon a MAVIR) feladata, de ugyanezt kisebb léptékben is meg lehet tenni: erre szolgálnak a virtuális erőművek (az angol elnevezés – virtual power plant – közkeletű rövidítésével a vpp-k).

-
 

A virtuális erőmű nem virtuális áramot szolgáltat, hanem nagyon is valóságosat. Virtuálissá attól válik, hogy több (általában kisebb, 1-10 megawatt kapacitású) erőművet fognak össze egyetlen központi rendszer irányítása alá, és ezek közös kapacitását egyetlen csomagban, egységként kínálják az árampiac szereplői számára. A kis erőművek működését úgy hangolják össze, hogy együttes teljesítményük megfeleljen az éppen aktuális igényeknek.

Előnyök kicsiknél, nagyoknál

A magyar virtuáliserőmű-piac egyik első és azóta meghatározó szereplője a Greenergy csoport szétválásakor megalakult VPP Energy Zrt, amely 2011 októberében akkreditált a MAVIR szekunder szabályozásába. Eredetileg 45 megawattos kapacitását mára 143 megawattra növelte, és ezzel a hazai kiserőmű-piac legnagyobb szereplője, közel 30 százalékos részesedéssel. A VPP Energy virtuális erőműve jelenleg 38 gázmotoros erőműből áll, amelyek Soprontól Debrecenig és Salgótarjántól Kecskemétig a legváltozatosabb helyeken találhatók, és közülük csupán kettő van a VPP tulajdonában.

Az E.On az érdekeltségi körébe tartozó szereplők termelésének összehangolásával 2010-ben építette ki virtuális erőművét. A cég tavaly októberben jelentette be, hogy partneri programot indít el ennek bővítésére. A leendő partnerek többféle opció közül is választhatnak: lehetőségük van, hogy csak kapacitásuk értékesítésére társuljanak, vagy az irányítási rendszerükkel is integrálódjanak az E.On-hoz.

A virtuális erőművekbe való tagozódás a kisebb és nagyobb energiatermelő egységeknek is megérheti, mert hatékonyabban és rugalmasabban használhatják ki kapacitásukat. A nagyok könnyebben tartják a gazdaságos működtetéshez szükséges úgynevezett technikai minimumot, a kisebbek pedig a korlátozott kapacitásukkal is könnyebben meg tudnak jelenni a piacon (MAVIR, áramtőzsde).

Növekvő piac

A virtuális erőművekből származó elektromos energia piaca folyamatosan nő. A Pike Research tanulmánya szerint a 2010-es 5,2 milliárd dollárról 2015-re legalább 7,4 milliárdra bővül a világpiac, de egy optimistább szcenáriót feltételezve a 12,7 milliárd dollár sem elképzelhetetlen.

Központi idegrendszer

A virtuális erőművek legfontosabb elemét nem is annyira maguk az egyes erőművek, mint inkább az azokat összehangoló irányítási informatikai rendszer jelenti. Ennek minősége éppen ezért nagymértékben meghatározza a vpp hatékonyságát is: ha túl gyakran kapcsolgatja ki és be az egyes erőművi egységeket, akkor azok műszaki teherbírását feszegeti, és növeli a kockázatokat. Ennek elkerülésére az E.On például 70 millió forintból újította meg irányítási rendszerét, amelynek köszönhetően akár másodpercre lebontva is tudja koordinálni virtuális erőműve teljesítményét.

A VPP Energy is büszke az összehangolt működést biztosító technológiájára, amelyre szabadalmi oltalmat is kért Magyarországon, az EU-ban, valamint az Egyesült Államokban. A szabályozóközpont nem egyszerűen optimalizálja a termelést, hanem a piaci és helyi fogyasztói igényeknek megfelelően összehangolja a villamos- és hőenergia termelést, és besegít a kiserőművek üzemeltetésébe is.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.