Olyan navigációs rendszereket tesztel a BMW, amely helyfüggő ajánlatokat közvetítene menet közben a sofőröknek a környéken fellelhető szolgáltatásokról. Az adatok egy felhő alapú rendszerből származnának annak függvényében, hogy éppen hol jár az autó.

A jövő virtuális piacterét próbálja megalkotni a BMW. Pontosabban a helymeghatározó technológiát próbálják úgy kombinálni az SAP felhőmegoldásaival, hogy a német gyártó járművei menet közben „kitalálhassák” mire lenne szüksége a vezetőnek. A járművezetők a kijelzőn kapnak információkat arról, hol van a közelben például étterem, üzlet, sportolási vagy szórakozási lehetőség – vagy éppen benzinkút. Igényekre szabott preferenciák alapján, mindig az adott útvonalhoz, helyhez és időhöz igazított információkat és ajánlatokat ad. Egy ún. háttér támogatási rendszer köti össze az autóvezetőt a piactérrel. Az új navigációs fejlesztés prototípusát egyelőre a BMW 7-es modellcsaládjában tesztelik.

-
 

Új generációs navigáció

Amióta elterjedt a mobilinternet és az okostelefon, s egyre népszerűbbé vált a felhő technológia, a legtöbb iparágban azon dolgoznak, hogyan tudják kihasználni lehetőségeit.

Már hallhattunk olyan mobil alkalmazásokról, amelyek felkínálják nekünk a legközelebb eső kedvenc üzletünket vagy kávézónkat. Az autók esetében hasonló megoldásnak számít például a BMW ConnectedDrive megoldása, azonban a fejlesztőmérnökök számára az okozta leginkább a kihívást, hogyan lehet igény szerint szűrni a rengeteg információt. E problémát tanulmányozva folytatja a BMW Group kutatási és technológiai részlege „A jövő virtuális piactere” projektet, hogy megalkossák a navigációs szolgáltatások jövőjét, s kényelmesebbé tegyék az autókázást.

A fejlesztés alapkoncepciója szerint a rengeteg helyfüggő szolgáltatótól kapott, valós idejű információt az egyéni beállítások és az útvonal alapján szükséges szűrni. Az együttműködés eredményeként alapmegoldásokat dolgoztak ki például az ideális parkolóhely és az egyedi ajánlatok gyors elérésére. A felhőalapú navigáció működését elméletileg teljes mértékben szabályozhatja majd a sofőr.

Kulcsszereplővé válik a felhő

Egyre több autógyártó foglalkozik hálózatba kötött járművek technológiáival. Állítólag a tervek között szerepel például egy méretezhető felhőplatform kiépítése, illetve különböző komplex járművezérlő eszközök üzembeállítása is. A hálózatba kapcsolt, intelligens járművek számtalan innovatív lehetőséget nyújtanak. Például felhőalapú hangfelismeréssel, a forgalmi adatok valós idejű kicserélésével vagy az online és navigációs adatokon alapuló, előre megtervezett vezetéssel.

A beágyazott érzékelőkkel ellátott járművek nem csupán fogadják majd az adatokat, hanem továbbítják is a fedélzeti információkat (a gépkocsi helyzetét, sebességét, a sebesség növekedését vagy csökkenését) a felhőbe.

 

A sofőr óhaja szerint

Az újdonság tehát az, hogy a sofőr igényére szabva lehet kiválasztani utazás közben, hogy milyen típusú információk szükségesek. Nemcsak szelektál a lehetőségek között a rendszer, de a navigációs adatok alapján előre is tervez. Ha például a jármű a beállított úti céljához közeledik, a rendszer magától rákeres a lehetséges parkolóhelyekre és azok díjaira, majd az előre beállított szempontok szerint kínálja fel őket. Az alkalmazás természetesen mindegyik lehetőséghez megtervezi az optimális útvonalat, majd a sofőr választása alapján állítja be navigációs úticélként.

A közös fejlesztés az autóvezetés eddiginél kényelmesebb lehetőségeit vetíti előre, valószínűleg a sokat utazó, elfoglalt menedzserek nagyobb örömére.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.