Mielőtt az „okos” jelző szitokszóvá válna, bemutatunk egy találmányt, amely jó eséllyel alapjaiban változtathatja meg az elektromos kerékpározást.

Lássuk be, imádjuk a kerékpárt, de a reggeli tárgyalásra nem szeretnénk izzadságszagúan érkezni, tusolni meg nem minden munkahelyen lehet. Ráadásul nem minden város olyan lapos mint a holland főváros, ahol kisebb erőfeszítés nélkül is el lehet jutni egyik helyről a másikra. Az izzadás ellenszere pedig az elektromos bicikli – vallják a FlyKly okos biciklikerék feltalálói.

Az ötlet remek: nem kell új biciklit vásárolni, hanem elég csak egy kereket megvenni – amely egyelőre elég borsos árú, 590 dollárt (132 ezer forintot) kérnek érte. A kerék közepére, az agy helyére szerelték a motort, ez hajtja biciklit. A motor mellé pakolták az akkumulátorokat, amelyet lejtőn haladás közben hagyományos dinamóval lehet tölteni. Ezért a pénzért kapunk még egy kormányra szerelhető telefontartót és telefontöltőt is: telefonunkat is tudjuk tölteni biciklizés közben.

-
 

Az elektromos hátsó kerék négy kilóval nehezíti járművünket, 26–29 hüvelykes kerekek helyére lehet beszerelni. Az akkumulátorokat három óra alatt lehet újratölteni hagyományos elektromos hálózatból és 1000 töltési ciklust bírnak ki. Egy feltöltéssel 48 kilométert tudunk megtenni.

De mitől okos? Egy alkalmazást is mellékelnek hozzá. Segítségével beállíthatjuk a kerékpár sebességét, maximálisan 32 km/órát. Az elektromos motor sebessége a pedálok segítségével is szabályozható. A kerék egy szoftveresen aktiválható zárat is tartalmaz. Ha ennek ellenére meglovasítanák kedvencünket, akkor az alkalmazás és az agyba beépített gps segítségével megtalálhatjuk. iPhone, Androidos telefon és a Peeble karóra is csatlakoztatható hozzá.

A tavalyi Kickstarter kampány során hétszeres volt a túljegyzés: a megcélzott 100 ezer helyett több mint 700 ezer dollár gyűlt össze. Az első termékeket 2014 májusára ígérték, de a FlyKly Facebook oldalán olvasható bejegyzések szerint késésekkel kell számolniuk a lelkes támogatóknak.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.