Nincs bosszantóbb dolog, mint kilométeres dugókban órákat várakozni vagy araszolni. Különösen akkor, ha ezért még fizetni is kell egy amerikai autópálya-felhajtónál felállított kapunál. De a gyors felismerés most is segít.

Az egyre növekvő forgalom, a folyamatos dugók és egyéb közlekedési anomáliák miatt egyre macerásabbá vált az amerikai autópályák fizetőkapuiban ülő, illetve a háttérfeldolgozást végző kollégáknak a rendszámtáblák manuális felismerése. Az eredmény: feltorlódott sorok, frusztrált autósok és alkalmazottak.

-
 

Ocr alapon

Mindez arra ösztönözte a Xerox kutatóit, hogy olyan megoldást fejlesszenek ki, amely a gyorsabb és biztonságos haladást segíti elő. A vállalat „Intelligens érzékelés a közlekedésben” elnevezésű projektjének középpontjában a nagy sebességű, valós idejű rendszámtábla-felismerő rendszer kialakítása állt.

Kijátszási technikák

A lelemény nem ismer határt az anpr kijátszásában. Az autósok például

– megnövelik az írás fényvisszaverő tulajdonságait,

– összekenik a rendszámtáblát szennyeződéssel,

– „klónozzák” az autót. Azaz lemásolják egy másik, évjáratban és modellben hasonló autó rendszámát,

– infra-led-eket tesznek a rendszámtábla köré, amik „elvakítják” a kamerákat.

Az automatikus rendszámtábla-felismerő (automatic number plate recognition, anpr) valójában optikai karakterfelismerést (ocr-t) használ a kamerák képein. A megoldás központi eleme a speciális infraérzékelővel ellátott kamera.

Csak ki kell hajtani

A kamera 99 százalékos biztonsággal olvassa le a rendszámokat anélkül, hogy a gépjárműveknek csökkenteniük kellene haladási sebességüket. A sofőrök csupán kihajtanak az autópályára, és a rendszer automatikusan számlázza nekik az úthasználati díjat. A forgalom folyamatossá válik, és nem lesznek többé felesleges várakozások.

A rendszer élesítése bűnüldözési szempontból is hasznos, miután azt összekötik a hatóságok nyilvántartásával, így a körözött autók is gyorsan kiszűrhetőek az autópályán.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.