Aki nem aludta át az idei hónapokat, hallott a Bitcoinról. Egy virtuális pénz sem keltett akkora botrányt, mint ez a leggyorsabban dráguló hekkervaluta. Van árfolyama, zuhan és emelkedik folyton-folyvást, még a Wall Street farkasai is szemet vetettek rá.

Kínában már betiltották, a róla elnevezett alapítvány elnökét pedig letartóztatták. Mégis, sokan vállalkoznak arra, hogy digitális erőműveket építve bányásszák ezt a virtuális valutát.

A peer-to-peer hálózat és az adatbázis az, amely a fizetési adatainkat tartalmazza és garantálja a működését is. Maguk a Bitcoinok egy pénztárcafájlban tárolódnak, amely lehet bárhol, egy felhőben, egy okostelefonon, eléréséhez csak a címe szükséges. A központi irányítás hiánya a lényege, mivel nincs olyan hatóság amely kontrollálná a tranzakciókat és a pénzmennyiséget. Nincs infláció, nincs manipuláció sem. Az anonimitás és a decentralizáció pedig sokaknak csábító.

-
 

Akik nem kérnek belőle

Hemzseg a Bitcoin a botrányoktól. Például Robert Faiellát és Charlie Shremet, a bitinstant.com üzemeltetőjét és a Bitcoin Alapítvány alelnökét éppen ilyen tranzakciók miatt tartóztatták le nemrégen.

A virtuális valuta pontosan a névtelensége miatt szúrja a szemét azoknak a bankároknak, akik szintén fedezet nélküli hivatalos pénzt üzemeltetnek. A banktitok mindig fedezhet pénzmosást

A legnagyobb Bitcoin-váltót meg letiltották a hálózatról, de nem kell félni, a saga folytatódik. Érdekes, hogy Mark Zuckerberg ellenlábasai, a Winklevoss fivérek is a befektetők ebben a virtuális őrületben.

Talán a legkeményebben Japán foglalt állást a Bitcoinnal szemben, hiszen kijelentették, nem tekintik igazi valutának, meg is tiltották a kereskedelmi bankoknak, hogy az ügyfeleiknek ezt a digitális fizetőeszközt rendelkezésre bocsássák. A problémát vele kapcsolatban abban látják, hogy nincs egyetlen hivatalos szerv sem a világon, aki felügyelné. Igaz, azt sem is lehet tudni, kit fogadnának el.

A Magyar Nemzeti Bank februárban adta ki az első hivatalos véleményt a virtuális valutákról, akkor a Bitcoint kockázatosnak ítélték, nem javasolták elektronikus fizetési módszerként, mivel nincs kibocsátója, egyetlen ország sem vállalja a felelősséget érte, és nincs jegybank sem mögötte.

Figyelmeztettek, hogy garanciális és kárviselési szabályok nem tartoznak hozzá, tehát mindenki csak a saját felelősségére használja. Hasonló véleménnyel van Robert Shiller közgazdasági Nobel-díjas közgazdász is, aki gazdasági hasznát kevésre taksálja, sőt szerinte visszavisz minket a sötét középkorba. Finomabban megfogalmazva egy buborékhoz hasonlította, de lenyűgözte a gyors sikere, az emberi kíváncsiság mindig fogékony az extrémen ingadozó piaci lehetőségekre.

Ki nem találta fel a Bitcoint?

Elég sokan használják már a hétköznapi életben is a Bitcoint, de hogy ki volt az ötlet atyja, azt homály fedi. Igaz, a számítógépes játékokban már régóta divat a virtuális valutázás, lehet tudni, hogy külön iparág alakult ki a speciális tárgyak ilyen kereskedésére, sőt vannak országok, ahol tömegek abból élnek, hogy „rabszolgaként” bányásszanak a gazdag nyugati játékosoknak. A Bitcoin legendás feltalálóját a múlt héten újraindult (!) Newsweek találta meg: Satoshi Nakamoto lenne az, de ő maga rögvest cáfolta.

Show must go on

Közben pedig a Bitcoin mizéria nem áll meg, már Las Vegasban is lehet vele fizetni kaszinókban és szállodákban, egyelőre szerencsejátékért nem. Ha tehát arra gondolunk, hogy a 2009-ben elindult virtuális pénz annak idején 2 dollárt ért, jelenleg közel 1000 dollár az árfolyama (erősen ingadozik ), meg lehet érteni, miért rettegnek tőle ennyire a piaci felügyeletek és a bankszövetségek. A jövő pénzneme ugyanis alaposan fel tudná forgatni a mai kissé túlszabályozott pénzügyi helyzetet, és ez nem lenne annyira jó az ebben utazóknak. Hamarosan az eBayen is lehet vele kereskedni, és egyre többen fogadják el ezt a virtuális valutát. Amit pedig ugye a kritikus tömeg akar az interneten, az meghatározó lesz előbb-utóbb.

Addig is elég sokan élnek már hazánkban is Bitcoin-bányászatból. Csak jobb, mint a közmunka, nem?

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.