Az egyre szigorodó szabályozás miatt a pénzintézetek kénytelenek növelni kockázatkezelésre szánt kiadásaikat. S bár az illetékes vezetők általában elégedettek, bőven van még mit tenni a működési kockázat és a technológiai felkészültség terén.

-
 

Erősen befolyásolják a pénzintézetek üzleti stratégiáját és a pénzügyi helyzetet a szabályozás változásai, jellemzően a szigorodása. Nem csoda, hogy az elmúlt időszakban számos cég kénytelen volt módosítani termékein és üzleti tevékenységén, mégpedig a két évvel ezelőtti eredményekhez képest elég nagy mértékben.

Az a fránya monitorozás!

A pénzintézetek kevesebb mint negyede ítéli úgy, hogy technológiai rendszerük kiemelkedően vagy nagyon hatékony, ugyanakkor 40 százalékuk hiányosnak tartja a kockázatokra vonatkozó adatok kezelésének képességét. Pedig a kockázatok monitorozására szolgáló, átfogó technológiai infrastruktúra elég érzékeny terület.

Mint az közismert, a pénzügyi válság mélyreható változásokat hozott a pénzintézetek kockázatkezelési gyakorlatában. A Deloitte egyik legutóbbi tanulmánya ezt azzal magyarázza, hogy a szigorúbb előírások nagyobb figyelmet és fokozott általános kockázatkezelést követelnek a vezetéstől. Emellett törekedni kell arra is, hogy a pénzintézet megfeleljen a jogszabályoknak. De ezt nem úgy kell felfogni, hogy a kockázatkezelés csupán szabályozói nyűg a bankok nyakán. A pénzintézet felépítésének, filozófiájának és kultúrájának szerves részévé kell válnia.

Az ügy fontosságát mutatja, hogy a nagy pénzintézetek csaknem 40 százaléka jelenleg is mintegy 250, teljes munkaidőben foglalkoztatott szakembert alkalmaz a kockázatkezelésben. A megnövekedett költségekkel és a problematikával a pénzintézetek felsővezetői is egyre jobban foglalkoznak.

A kockázatkezelési vezetők túlnyomó többsége elégedett saját pénzintézetének gyakorlatával, ugyanakkor úgy vélik, a működési kockázatok kezelésében és a technológiai felkészültségben akad még tennivalójuk.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.