New York államban hamarosan elfogadják a virtuális pénzeket, köztük az utóbbi időben sokat támadott bitcoint is. Körültekintő szabályozással igyekeznek támogatni elterjedésüket, elejét venni a visszaéléseknek. Nemes célok, nehézkes kivitelezés. De mi is az a virtuális pénz?

A gazdasági szempontból egyik legfontosabb amerikai tagállam pénzügyi elöljárói már 2013-ban elkezdtek foglalkozni a virtuális pénzek szabályozásával, március 11-én pedig bejelentették: hamarosan elfogadják az azokat valódira konvertáló alkalmazásokat, így például a bitcoinnal történő kereskedést is. Az alkalmazások hatékony működéséhez szükséges szabályozási keretet legkésőbb június végéig dolgozzák ki.

Összeomlás után szabályozás

A szabályozáshoz vezető folyamatokat a világ legnagyobb bitcoin-tőzsdéje, a japán Mt. Gox február közepi összeomlása és az ottani pénzügyi kereskedés beszüntetése gyorsította fel. A bitcoin sikeresen túlélte a valószínűleg hekkertámadás és rossz gazdálkodás okozta bukást.

Az Mt. Gox esete azonban egyértelművé tette, hogy a fogyasztóvédelemhez, az információbiztonsághoz és az online pénzmosás elleni küzdelemhez hatékonyabb és a valósághoz az eddigieknél jobban alkalmazkodó szabályozási környezet szükséges. A bejelentés jól tükrözi az állami szervek szándékát: egyrészt a felismerés után végre el is ismerik a virtuális pénzekben rejlő potenciált, másrészt átláthatóbbá kívánják tenni az e lehetőségeket kihasználó üzleti tevékenységeket, lényegében az egész cseperedő iparágat. Mivel a technológiával járó kockázatok aligha szűnnek meg egycsapásra, a bitcoin és hasonló fizetőeszközök átutalását, átváltását, kifizetését és természetesen a velük történő kereskedést speciális engedélyhez (BitLicense) fogják kötni.

Egyensúlyi állapotra törekednek. Csakhogy hiába tűnik egyszerűnek a kivitelezés, valójában bonyolult és drága lesz. A szabályozóknak nagyon körültekintően kell eljárniuk – például a virtuális pénzre specializálódó, növekvő számú startupból felesleges szigorításokkal hamar kiölhetik a szakterületi innovációt, kreativitást. Egy engedély beszerzése évekig eltarthat, rengeteg pluszköltséggel jár – így a nagyok továbbnövelhetik versenyelőnyüket.

-
 

Digitális és virtuális fizetőeszközök

A megfelelő szabályozáshoz vezető első lépésben a pénzügyi elöljáróknak pontosan meg kellene határozniuk az általuk szisztematikusan használt „virtuális fizetőeszköz” kifejezést. Virtuális fizetőeszközön vagy virtuális pénzen ugyanis három, egymással kapcsolatba hozható, de mégis eltérő fogalmat értünk: digitális fizetőeszközt, a virtuális gazdaságokban használt, valamint a számítógépes rendszerekkel kezelt, digitálisan tárolt pénzt. A harmadik csoportba például a bitcoin is besorolható, de a szabályozás által nyilvánvalóan nem érintett banki letétek, hitelkártya-tranzakciók költsége, elektronikus átutalások stb. úgyszintén.

A második csoport még ennyire sem releváns: ezek a saját fizetőeszközzel rendelkező, tömeges részvételű online játékok (mmog-ok), internetes környezetek. (World of Warcraft, Second Life, stb.) Pénzük csak az adott közegben érvényes, és ugyan itt-ott valódi fizetőeszközre konvertálható, de WoW-arannyal nem fizethetünk online áruházakban, digitális pénzzel viszont sokban már igen.

A pénzügyi hatóság „virtuális fizetőeszköze” leginkább az első csoportot, a digitális úton előállított és tárolt „pénzeket” fedi le, amelyek egy része, például a bitcoin úgynevezett kripto-valuta, más része, például az eredetileg a Hub Culture közösségi hálózat által használt Ven nem az. A kripto-valuták jellegzetessége, hogy különféle titkosítási technológiákra épülő specifikációk. A 2009-ben indult bitcoin volt az első, jelenleg több mint hatvannal lehet kereskedni online piactereken. Még a nevük is hasonlít egymásra: litecoin, peercoin, dogecoin, namecoin, mastercoin, primecoin… Kivételt képez a ripple, a quark vagy a New Yorkban néhány hete feltűnt – a kanadai kormány támogatását élvező és a kanadai dollárhoz kötött – mint chip.

A szabályozást nyilvánvalóan más amerikai tagállamok is követni fogják.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.