A technológia a pénzügyi piacokon is rohamléptekben hódít. Joggal feltételezhetjük, hogy a tőzsdézés minden megszállottjának van okostelefonja vagy (és!) tabletje, amelyeket célirányosan használnak is. Ez pedig egy csapásra lebontja azokat a falakat, amelyek eddig megakadályozták a független kereskedők munkáját.

Már a különféle online kereskedőfelületek megjelenése is megrázta a pénzügyi piacot. Ám az igazi áttörést az jelentette, amikor ezek a felületek átköltöztek a mobileszközökre. A kezdő kereskedőknek így egyik első feladatuk, hogy megértsék az új technológiát, és kiválasszák azt a mobilfelületet, amely leginkább illik hozzájuk. A befektetők több verzióból is választhatnak, igényeiknek megfelelően. A kereskedői alkalmazások ingyen letölthetők androidos, iOS-es és symbianos telefonokra. Ezek  logikája értelemszerűen igazodik a webes felület és az esetleges többi csatorna működéséhez.

-
 

Pénzt keresni bármikor, bárhonnan

Az okostelefon vagy tablet segítségével folyamatosan nyomon lehet követni a piac alakulását, akár valós idejű adatokon keresztül. Az ilyeneket azonban csak azok érhetik el, akik eleve előfizetnek brókercégük vagy a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tőzsdei szolgáltatásaira. Ingyenesen csak 15 perces késleltetéssel értesülhetnek az árfolyamokról.

Csak semmi befolyásolás!

A zavaró körülmények kiszűrése és a jogszabályi előírások betartatása fontos momentum a tőkepiac zavartalan működésében. S ez még a mobiltőzsdésekre is vonatkozik. Szívleljék tehát meg ők is, hogy a jogszabályi előírások a bennfentes kereskedelmet és a piacbefolyásoló ügyleteket tiltják!

Az ilyen jellegű megbízásokat a brókercég megtagadhatja, sőt, be is jelenti a tőzsdefelügyeletnek.

A felhasználók vételi és eladási megbízásokat is megadhatnak, és ellenőrizhetik azok teljesülését. Egyes nyitott tőzsdei megbízásokat módosítani is lehet. Vételre és eladásra vonatkozó villámkötések sem lehetetlenek egy kattintással, s árfolyamriasztást is lehet kérni beállított árszinteken. S mint a webes felületen, a befektető grafikonok sokaságán kísérheti figyelemmel, elemezheti a trendeket, illetve papírjai árfolyamának alakulását.

A tőzsdei mobilalkalmazáson keresztül indított megbízások a sikeres rögzítést követően bekerülnek a brókercég nyilvántartásába, a tőzsdei részvénymegbízások pedig automatikusan a BÉT kereskedési rendszerébe jutnak.

Tbsz és nyesz

Mobiltőzsdézés esetén is van lehetőség arra, hogy a befektető tranzakciókat rögzítsen tartós befektetési számlára (tbsz) és nyugdíj-előtakarékossági (nyesz) számlára.

Az év vége felé egyre többen nyitnak tbsz-számlát, illetve töltik fel a meglevőt. A számla futamideje 3 vagy 5 év, ehhez járul még a nulladik, vagy más néven gyűjtőév. A számlára pénzt befizetni kizárólag a gyűjtőévben lehet, utána a számlát lezárják, se befizetni, se pénzt felvenni már nem lehet róla.

Vigyázzon a gépelésre!

A mobilkészüléken folytatott gépelés fokozott figyelmet igényel, mivel a kisebb felületen nagyobb a betűk elütésének esélye. Ha téves a befektetendő összeg vagy a vásárlandó részvények darabszáma, annak beláthatatlanok (beláthatók, de igen fájdalmasak…) a következményei!

A nyesz esetében a befizetett összegek és a visszatérített adó után önmagában a számlavezetők általában nem fizetnek kamatot, ezért célszerű, ha a számlatulajdonos a befizetett összegekből hozamot eredményező befektetésre ad megbízást.

Hírek, elemezések

Az okostelefon- és tablettulajdonosok sem maradnak le a legfrissebb tőzsdei hírekről, elemzésekről. Az újdonságéhes befektetők akár három kategória szerint is olvashatják a híreket.

A makróhíreken belül olyan információkat találnak, amelyek alapvetően egy-egy ország gazdaságát érintő fejleményekkel foglalkoznak. A tőzsdei cégekkel kapcsolatos hírek, közlemények és technikai elemzések sem maradnak el. A befektetési hírek közé pedig befektetési jegyekkel, kötvényekkel és hedge fundokkal foglalkozó információk kerülnek be.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.